Marad a Széchenyi Kártya támogatása

Vágólapra másolva!
Megmarad a Széchenyi Kártya kamattámogatása az idén, noha a kormány korábban azt tervezte, hogy a kedvezményt ez év elején megszünteti. A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) közleménye szerint a 2008. január 1-je és december 31-e között kibocsátott kártyák esetében továbbra is 1 százalék marad a kamattámogatás, 10 millió forint hitelösszegig, 365 napra.
Vágólapra másolva!

A GKM rámutat: a Széchenyi Kártya sikerének és a program kedvező hatásainak fényében - figyelemmel a pénzpiaci kamatszintek emelkedésére - döntött a kormány a konstrukció kamattámogatásának ezévi fenntartásáról.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Vállalkozók Országos Szövetségének (VOSZ) kezdeményezésére 2002 augusztusában indult el a kis- és középvállalkozók (kkv) forráshiányának enyhítésére a Széchenyi Kártya Program. A program keretében a kkv-k alacsony kamattal, rugalmas hitelkerettel, a Hitelgarancia Zrt.-vel közös kockázatmegosztás mellett, gyors banki ügyintézéssel juthatnak egyéves futamidejű hitelhez.

A GKM közlése szerint a tavalyi év végéig mintegy 87 ezer Széchenyi Kártya talált gazdára, ezzel 457 milliárd forintnyi hitelkeret nyílt meg az igénybevevő vállalkozások előtt. Az elmúlt öt és fél évben mintegy 38 ezer kkv használt legalább egy éven keresztül Széchenyi Kártyát. A Széchenyi Kártya Program is hozzájárult ahhoz, hogy a kkv-k tavaly megközelítően 8-szor akkora banki hitelforráshoz juthattak hozzá, mint 1999-ben. A konstrukció mérsékelte a kisvállalkozói szektor versenyhátrányát, érzékelhetően enyhíti a kisebb méretű vállalkozások kiszolgáltatottságát, segíti az előnytelen fizetési feltételek és a körbetartozások kezelését.