Tavaly is rekordot ért el az Axel Springer

Vágólapra másolva!
A vezető európai lapkiadó, a német Axel Springer tavaly, sorozatban negyedik éve ért el rekord üzemi szintű eredményeket, főleg a nemzetközi terjeszkedésből és a digitalizálásból, és idénre újabb javulást jósoltak a cégnél. A csoport Európa vezető multimédiás vállalkozása akar lenni.
Vágólapra másolva!

A csoport szerdán, rekord osztalékot ígérve, 288,4 millió eurós adó utáni veszteséget jelentett tavalyról, a 2006-os, 290,8 milliós adózott eredmény helyett. Ezt a postai szolgáltatásokból való kiszállás okozta, ez a megszüntetett tevékenység 572,4 millió eurós veszteséget hagyott hátra adó után.

A szélesebb üzemi eredmény (EBITA) 12,5 százalékkal 422 millió eurós, új rekordra nőtt egyszeri tételek nélkül 375 millióról, a rátája 16,4 százalékra javult 15,8 százalékról. Ehhez főleg a WELT Group/Berliner Morgenpost járult hozzá, amely tavaly élete első profitját érte el, továbbá a Hamburger Abendblatt, és a lengyelországi, az oroszországi és a magyarországi lapkiadás szerves fejlődése, valamint a svájci lapkiadás. Főleg ez utóbbiak miatt a külföldi nettó bevétel 40,2 százalékkal 537,2 millió euróra gyarapodott, és aránya 20,8 százalékra bővült a 2006-os 16,1 százalékról.

A teljes nettó bevétel 8,5 százalékkal 2,578 milliárd euróra gyarapodott 2,376 milliárdról, az időközi részesedésvásárlások hozzájárulását leszámítva 1,2 százalékkal 2,401 milliárd euróra emelkedett.

Új beruházások

Az Axel Springer AG tavaly megvette a nőknek szóló portálokat üzemeltető francia AuFeminin.com céget, illetve a Wallstreet:Online tőzsdei hírszolgáltatót. Szintén tavaly szerepelt először a csoportmérlegben a svájci Jean Frey AG kiadó, jelenleg Axel Springer Schweiz márkanév alatt. 2006 végén megszerezték a lengyel Polsat kereskedelmi televízió 25,1 százalékát. Előzőleg a török Dogan tévétársaságban szereztek 25 százalékos részesedést. Tavaly januárban megalakították az Axel Springer Digital TV vállalkozást, amely internetes sugárzásra készít havonta több tucat műsort.