A világ vezető élelmiszeripari csoportja, a Nestlé SA - az élelmiszerárak tartós emelkedésére építve - az idén is a tavalyi 7,4 százalékhoz hasonlóan erős forgalombővülést vár, és hosszabb távon is célja az évi 5-6 százalékos árbevétel-növekedés.

A Nestlé az idei első két hónap erős bevételei nyomán emelte növekedési előrejelzését, mivel az élelmiszeripari nyersanyagok további áremelkedésétől tartva már tavaly emelte termékei árait. A cég a gabona és a cukor esetében ugyanakkor árcsökkenést vár a második félévben. Általában a nyersanyagköltségek oldaláról érzékelhető nyomás - a cég előrejelzése szerint - enyhül az idén, így az előre tervezett áremelések 2008 második felében alacsonyabbak lehetnek.

A Nestlé SA 16 százalékkal növelte adózás utáni eredményét a múlt évben: az eredmény 10,7 milliárd svájci frankot ért el (6,6 milliárd euró), szemben a 2006-ban elért 9,2 milliárd frankkal. A cég, amely a javulást részben az élelmiszerek áremelkedésének, részben pedig fegyelmezett költséggazdálkodásának tudja be, az osztalékot 12,2 frankra növelte az egy évvel ezelőtti 10,4 frankról.

A Nestlé bejelentése szerint a tápszereket gyártó Novartis AG és a bébiételeket gyártó Gerber cég felvásárlása is hozzájárult a vállalat forgalmának emelkedéséhez. A forgalom ezzel 107,55 milliárd frankra nőtt 2007-ben az egy évvel korábbi 98,46 milliárd frankról.