Robog az euró, az arany és az olaj

Vágólapra másolva!
Feltartóztathatatlanul estek a részvényárak az európai piacokon csütörtökön kora délután, ugyanakkor újabb történelmi mélypontra zuhant a dollár az euróval és a japán jennel szemben, mert a piac attól tart: a központi bankok egyesített likviditásbővítő akciója ellenére borúsak a világgazdasági kilátások.
Vágólapra másolva!

A befektetők egyelőre az olajban és az aranyban remélnek menedéket: az amerikai könnyűolaj áprilisi jegyzése már 110,15 dollárnál járt kora délután, az északi-tengeri Brent 106,37 dollár volt hordónként.

A vezető európai részvénymutatók közül a londoni FTSE-100 index 108,4 ponttal, míg a frankfurti DAX-30 mutató 156,49 ponttal állt alacsonyabban szerdai zárásánál csütörtökön, közép-európai idő szerint délután két órakor.

Az arany azonnali szállításra megközelítette a bűvös ezer dolláros határt,996,2 dollár volt unciánként, az áprilisi szállítású nemesfém pedig pontosan ezer dolláron állt a New York-i árutőzsde elektronikus kereskedésében. A dollár 100 jen alá esett, első ízben 12 év óta, az euró 1,5569 dollár volt kora délután.