Vágólapra másolva!
Az ipari termelés 6,1 százalékkal nőtt 2008 januárjában az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A közlemény szerint az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 1 százalékkal emelkedett.
Vágólapra másolva!

A korábban közölt előzetes adatok szerint az ipari termelés az idén januárban szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított index szerint 1,3 százalékkal nőtt az előző havi, és 6,6 százalékkal emelkedett a 2007 januári szinthez képest. Az ipari termelés 2007-ben az előzetes index szerint 8,1 százalékkal nőtt 2006-hoz viszonyítva. Az idén januárban az ipari export 10,9 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakánál.

A januári exportértékesítés kétharmadát a feldolgozóipar két alága adta: a feldolgozóipar legnagyobb exportőrének számító, a feldolgozóipari kivitel közel négytizedét képviselő villamos gép és műszer gyártásának exportvolumene jelentősen, 19,2 százalékkal bővült, míg a kivitel több mint egynegyedét adó járműgyártás az átlag alatt, 5,5 százalékkal növelte külpiaci eladásait.

A KSH adatai szerint a feldolgozóipar belföldi eladásai januárban 6,7 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. Az energiaszektor eladásaiban a növekedés egy részét halmozódás okozza, mivel magában foglalja az elosztásra átvett, vásárolt és továbbértékesített villamos energia, gáz, gőz és víz értékét is. Az előzőek eredményeként az ipar januári belföldi értékesítése az előző év szintjén maradt.

Januárban a feldolgozóipar termelése 6,2 százalékkal, a csekély súlyú bányászaté 7,6 százalékkal nőtt 2007 azonos hónapjához viszonyítva. A villamosenergia-, gáz-, gőz- és vízellátás kibocsátása 7,7 százalékkal haladta meg a tavalyi bázis szintjét.A jelentősebb súlyú ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 13,5 százalékkal a feldolgozóipari termelés háromtizedét adó villamos gép, műszer gyártása bővült, amihez elsősorban a híradás-technikai fogyasztási cikkek iránti keresletélénkülés járult hozzá.

A feldolgozóipari termelés több mint egyötödét kitevő járműgyártás termelése 11,7 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Átlag feletti, 7,5 százalékos volumenbővülést regisztrált a KSH a kisebb súlyú vegyi anyag, termék gyártásában is.A 7 százalékos súlyt képviselő kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása 2,7 százalékkal csökkent, ami elsősorban a belföldi eladások visszaesésének következménye.

A feldolgozóipari termelés közel egytizedét adó élelmiszer, ital és dohány gyártása 5,7 százalékkal esett vissza. Az előző hónaphoz hasonlóan az ágazatok közül a legnagyobb mértékben, 12,9 százalékkal a textília, textiláru gyártása maradt el az egy évvel korábbitól.

Januárban a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelése 2,5 százalékkal volt kisebb a 2007. évi azonos havinál. Az új exportrendelések kismértékben, 0,8 százalékkal, az új belföldi rendelések jelentősen, 11,9 százalékkal csökkentek. Az összes rendelésállomány 9,2 százalékkal maradt el az előző év szintjétől.

Az egy főre jutó ipari termelés a legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozások körében az év első hónapjában 0,3 százalékos létszámcsökkenés mellett, 6,7 százalékkal magasabb volt, mint 2007 azonos időszakában.