Eladják az albán állami olajfinomítót

Vágólapra másolva!
Eddig tizenöt külföldi cég jelentkezett az albán állami olajfinomító cég, az ARMO megvételére, közölte az albán gazdasági miniszter, Genz Ruli. Külön említette a Mol Zrt.-t mint legújabb érdeklődőt, vele együtt már tizenöten vették meg a privatizációs dokumentációt, és még további jelentkezőkre számítanak.
Vágólapra másolva!

"Boldog vagyok, nem hittem volna, hogy a nagyok is jelentkeznek egy akkorka finomítóra, mint a miénk, amely évente 2 millió tonna olajat dolgoz fel, de az emelkedő olajárak bizonyára szerepet játszanak ebben" - mondta a miniszter újságíróknak.

Az ARMO-nak két finomító üzeme és egy kis benzinkúthálózata van Albániában.A vételi ajánlatok pontozásában a pontok háromnegyede az ajánlott árat, egynegyed a vevő üzleti és fejlesztési tervét értékeli majd. A hivatalos licitet május 21-én kezdik, az adásvételi szerződés aláírását júniusra tervezik.

Az ARMO-ról a miniszter elmondta, hogy 2006-ban 1,7 milliárd lekre (13,6 millió euró) növelte profitját a 2004-es 365 millió lekről. Részvénytőkéje 50 millió euró, vagyonát 100 millió euróra tartják, mondta.

Korábban az ARMO a gyengén teljesítő, olajkitermeléssel is foglalkozó Albpetrol állami olajcéghez tartozott, de az eladás miatt leválasztották. Hamarosan dobra verik a DSO áramelosztó társaságot is, amelyet az országos KESH villamos művekről választottak le. A DSO-ra várhatóan áprilistól jelentkezhetnek az érdeklődők.

Az erősen eladósodott DSO legkevesebb 56 százalékát, illetve legföljebb 76 százalékát akarják eladni. A nagyobb privatizációkat szeretnék még az idén elintézni, hogy ne terheljék a jövő évi parlamenti választásokat, teszik hozzá elemzők.