Negatív hangulatban esnek a tőzsdék

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 497,04 pontos csökkenéssel, 21 141,97 ponton nyitott hétfőn. A pénteki záróértékhez képest ez 2,30 százalékos gyengülés. Az OTP 5,21 százalékos mínuszban nyitott, árfolyama 9 órakor 6351 forint volt.
Vágólapra másolva!

A pesszimista nemzetközi hangulatban a részvényárfolyamok gyengülését prognosztizálják a BÉT-en az elemzők.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője elmondta, hogy az ázsiai tőzsdék zuhantak és az európai börzéken is 2,5-3 százalékos mínusz várható nyitáskor. A pesszimista nemzetközi hangulat miatt a nap folyamán sem várható erősödés - fűzte hozzá. Elsősorban az OTP papírjai gyengülhetnek, ami húzza magával a többi részvényt is.

A kockázatkerülő, pánikhangulat oka az, hogy pénteken az amerikai Bear Stearns bank közölte: likviditási helyzete jelentősen bizonytalanná vált. A Bear Stearns hétfőn ismerteti negyedéves eredményeit, a bank az amerikai jelzálogválságba bukott bele és a szakértők attól tartanak, hogy további bankok juthatnak erre a sorsra.

Nem változtatott a negatív hangulaton az sem, hogy a Fed 25 bázisponttal 3,25 százalékra csökkentette a diszkont rátát, azt a kamatot, amit közvetlen hiteleire a bankok felé számol fel. A Fed várhatóan kedden csökkent kamatot, a piaci várakozások szerint ennek mértéke akár a 125 bázispontot is elérheti, ám az alapvető problémát ez sem orvosolja.

Hasonlóan rosszak a kilátások a forint árfolyamát illetően is. Suppan Gergely elmondta, hogy a török líra 4 százalékos mínuszban jár, így várhatóan a forint is gyengülni fog, reggel egy euró már 262 forintot is ért, noha pénteken délután még 259 forint körül alakult az árfolyam.

Estek a nyugat-európai részvénypiacok is

Hétfőn erőteljes csökkenéssel indítottak a nyugat-európai részvénypiacok is. A szakértők ezt azokkal a felerősödött félelmekkel indokolták, hogy az amerikai pénzügyi válságba belebukott ötödik legnagyobb amerikai befektetési bank, a Bear Stearns nem az egyedüli lesz, másokat is lesöpörhet a színről az amerikai lakóingatlan piaci válsággal kezdődött folyamat, aminek a következtében a recesszió szélére sodródott az amerikai gazdaság.

Gyengítette a befektetői bizalmat a dollár további elértéktelenedése, valamint a rekord szintre emelkedett olajár.

Röviddel 9.30 óra előtt a legmegbízhatóbb európai részvények FTSEurofirst 300-as mutatója 3 százalékkal 1217,81 pontra süllyedt. Ugyanekkor a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 118,40 pontos csökkenéssel 5512,80 ponton volt. A frankfurti értéktőzsde fő mutatója, a DAX-30 199,07 pontos hanyatlással 6252,83 ponton állt.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta hordónként ára 1,17 dollár emelkedéssel 107,37 dolláron volt a legközelebbi, májusi határidőre.