Újra kiírták a nyílászárócserés pályázatot

Vágólapra másolva!
Április 14-étől lehet benyújtani a Nemzeti Energiatakarékossági Program energiatakarékossági pályázatait, melynek keretén belül a lakosság energiahatékonysági beruházásait, valamint a megújuló energiafelhasználás ösztönzését támogatják. A pályázatokra idén 1,6 milliárd forintos keret áll rendelkezésre, ami közel kétszerese a tavaly szétosztott 821 millió forintnak. Ehhez idén 16 milliárd forintos kedvezményes hitelkeret kapcsolódik az MFB-nél.
Vágólapra másolva!

A nyílászárók cseréjére, illetve utólagos hőszigetelésre pályázók a beruházás értékének 15 százalékát, legfeljebb 264 ezer forintot kaphatnak, amit maximum 1,496 millió forintnyi hitellel egészíthetnek ki. A fűtés és melegvíz-ellátás korszerűsítését támogató pályázatnál 20 százalékos, lakásonként legfeljebb 400 ezer forint a támogatás-intenzitás, a maximális hitelkeret 1,6 milliárd forint. Ugyanezek a kritériumok vonatkoznak a lakóépületek utólagos hőszigetelését támogató pályázatra.

A komplex energiatakarékossági beruházásokat támogató pályázatnál az elérhető támogatás 720 ezer forint, ami a beruházás összköltségének 18 százaléka lehet. A felvehető maximális hitelkeret 3,28 milliárd forint. Panellakások abban az esetben pályázhatnak, ha egyedi fűtéssel rendelkeznek, tehát ha nincs távfűtés. A távfűtéses lakásokra az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium pályázatai vonatkoznak.

A megújuló energiafelhasználást ösztönző pályázaton lakásonként 1 millió forint támogatást lehet elnyerni, a beruházás értékének 25 százalékáig. A felvehető hitelkeret 3 millió forint.

Gázfűtésnél 15 éves megtérülés

Kákosy Csaba korábbi energiatakarékossági programok tapasztalatait említve kitért arra, hogy 1-1,2 millió forintos beruházással a hagyományos építésű lakásoknál 20-30 százalékos energia-megtakarítás érhető el. A spórolás átlagos mértéke tüzelőolaj esetén évi 190 ezer forint, földgáz esetén pedig 70 ezer forint háztartásonként. Előbbi esetben a megtérülés jelenlegi energiaárakkal számolva 5-6 év, utóbbinál pedig 14-15 év.

A Nemzeti Energiatakarékossági Programon belül a lakosság számára 2015-ig 15-20 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, valamint akár 100 milliárd forint kedvezményes hitelkeret áll rendelkezésre, amelyből mintegy 100 ezer lakásban csökkenthető az energiafogyasztás - mondta Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter az idei pályázatok meghirdetése alkalmából.

A 2008-as év legfontosabb változása, hogy míg a 2007-es pályázati kiírások összevontan tartalmazták a lakáskorszerűsítési lehetőségeket és a megújuló energia felhasználását ösztönző beruházásokat, addig 2008-ban a GKM a pályázati rendszert 5 pályázatra bontja, amelyeknél eltérőek a támogatási intenzitások és az elnyerhető maximális támogatási összegek. A differenciálás alapja, hogy az energetikailag hatékonyabb korszerűsítések magasabb támogatásokkal vannak ösztönözve.

A pályázat beadásához szükség nyomtatványok a minisztérium (www.gkm.gov.hu), az Energiaközpont Kht. (www.energiakozpont.hu), a hitelprogram részletes feltételei és a finanszírozó hitelintézetek elérhetősége a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (www.mfb.hu) honlapjáról tölthető le. A pályázathoz kapcsolódva a mai naptól a tárca szolgáltató jellegű, pontos és érdemi tájékoztatást biztosító fórumot indít a GKM honlapján (www.gkm.gov.hu). Itt a lakosság részéről érkező, az energiatakarékosságra vonatkozó kérdésekre szakemberek fognak válaszolni.