Fellélegezhetnek a biztosítási ügynökök

Vágólapra másolva!
Hatósági vizsga lehet annak az OKJ-s bizonyítványnak az alternatívája, amelyet a felsőfokú végzettség nélküli biztosítás-közvetítőknek kell megszerezniük tevékenységük folytatásának feltételeként - értesült a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Egy uniós direktíva szerint a tagállamoknak regiszterben kell rögzíteniük a biztosítás-közvetítésre jogosult személyeket. A regisztráció feltétele, hogy az ügynöknek vagy felsőfokú végzettségűnek kell lennie (ez bármilyen diploma lehet), vagy biztosítási (OKJ-s) szakvizsgát kell tennie.

Ez utóbbi alternatívája lehet a jelenleg előkészítési fázisban lévő, de a szakma képviselői által üdvözölt hatósági vizsga, amely valószínűleg a második félév elején kezdődhet meg - mondta Gordos József, a Pénzügyminisztérium osztályvezetője. A hatósági vizsga a magasabb szintű OKJ-s követelményrendszert válthatná ki egy kevésbé elmélyült, főként az alapismeretekre kíváncsi kérdéssorral.

A vizsga bevezetésével a szükséges végzettséggel még nem rendelkező, mintegy 20 ezer közvetítő minél előbb eleget tehet a kötelező regisztráció feltételeinek, amelynek egyre sürgetőbb határidői vannak. A pénzügyi felügyelet 2004 decemberében négy év türelmi időt adott a szükséges képesítés megszerzésére azoknak, akik három hónapon belül - vagyis 2005 márciusáig - regisztráltatták magukat.

Jelenleg közel 40 ezer ügynök szerepel a regiszterben, nagy részük még nem felel meg a követelményeknek, a türelmi idő azonban egyre többüknél jár le. Július elseje után ráadásul türelmi idő sem lesz, hiszen akkortól nem is regisztrálhat az, akinek nincs diplomája vagy szakképesítése - értesült a Világgazdaság.