Új üzemeltető a siófoki reptéren

2008.03.18. 8:56

A siófoki önkormányzat úgy döntött, hogy az Artic Group Kft.-vel és a KÉSZ Holding Zrt.-vel alakít közös céget a múlt év végén megvásárolt balatonkiliti repülőtér működtetésére - írja a Napi Gazdaság.

A két társaság vállalta, hogy még az idei főszezonra működőképes állapotba hozza az M7-es autópályától mindössze néhány kilométerre lévő, elsősorban kisgépek és magánrepülők fogadására alkalmas légibázist.

Ezzel párhuzamosan - a tulajdonos önkormányzattal közösen - kidolgozzák a repülőtér közép- és hosszú távú, első ütemében 2,5-3 milliárd forint értékű fejlesztési programját is.

Bővíteni akarják az utasforgalmi terminált, a repülőtéri szállodát, a műszaki bázist, a kiszolgáló létesítményeket, de a programban várhatóan az is szerepel, hogy a siófoki légikikötő a jelenleginél nagyobb repülőgépek fogadására, sőt teherszállításra is alkalmas legyen.

Amennyiben a képviselő-testület is rábólint, a fejlesztési program már április elején indulhat. A város a múlt év végén 208 millió forintért vásárolta meg a korábban állami tulajdonban lévő, jelenleg csak füves kifutópályával rendelkező repülőteret.

A légikikötőt korábban a Budapest Airport üzemeltette, majd pályázatot írtak ki, amelyre nyolc ajánlat érkezett. Végül a versenyben maradt három cég közül az Artic-KÉSZ páros nemcsak az önkormányzattal, hanem egymással is hajlandó volt együttműködni.

A harmadik pályázó, az Airport Security Kft. viszont egyedül akarta működtetni a repülőteret - olvasható a Napi Gazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK