A Fed 75 bázispontot csökkentett

2008.03.18. 19:17

Újabb jelentős, 75 bázispontos kamatvágással 2,25 százalékra mérsékelte az irányadó kamatot, az amerikai jegybank, a Fed. A döntést követően az amerikai tőzsdék kisebb kivárás után lefelé vették az irányt, és a dollár is gyengülni kezdett. Egy jó fél óra után viszont mint a rakéta löttek ki, és napi maximumra mentek az amerikai tőzsdék indexei.

Az amerikai recessziós félelmek miatt az elemzők, legalább 75 bázispontos kamatcsökkentést vártak, de nem tartottak kizártnak egy akár 100-125 bázispontos (1,00-1,25 százalékpontos) mérséklést sem, az eddigi 3,00 százalékról.

A Fed bizottsága 8 támogató és 2 - nagyobb mértékű csökkentést mellett érvelő - ellen szavazattal döntött az alapkamat-csökkentésről. A Fed közleményében aggodalmát fejezte ki a fogyasztói kiadások ütemének lassulása miatt, de szerinte az infláció mértéke az elkövetkezendő negyedévek során csökkenni fog az Egyesült Államokban. Bár ehhez azt is hozzátették,hogy a bizonytalanság az inflációs kilátásokat illetően fokozódott és ezen a téren a Fed "gondosan" tanulmányozza a helyzetet továbbra is. Megállapították még, hogy a gazdasági tevékenység aktivitásának is romló kilátásai vannak, és a pénzpiacok jelenleg komoly stresszt élnek meg.

A döntéssel az alapkamat 2004. decembere óta most a legalacsonyabb, melynek csökkenését a hét végén megelőzte a Fed ugyancsak fontos diszkontkamatának 25 bázispontos levitele.

KAPCSOLÓDÓ CIKK