Csúcsot döntött a Visa a New York-i börzén

Vágólapra másolva!
Rekord összeget kasszírozott részvénykibocsátásával a Visa, amelyekkel a New York-i értéktőzsdén (NYSE) fognak kereskedni. A világ elsőszámú hitelkártyás cége 406 millió részvényét darabonként 44 dollárért dobta piacra.
Vágólapra másolva!

Az ügylet 17,9 milliárd dollár bevételhez juttatta a céget - ez minden idők legnagyobb elsődleges nyilvános kibocsátása az Egyesült Államokban. Az így szerzett haszon meghaladja a várakozásokat, mivel azok 37 és 42 dollár közötti árat vetítettek előre. A megfelelő kereslet esetén a VISA további részvényeket bocsáthat ki, mintegy 2 milliárd dollár értékben.

Korábban, 2000-től az AT&T Wireless Group 10,6 milliárd dolláros ajánlata tartotta a csúcsot, de mindkét kibocsátás elmarad a Bank of China 22 milliárd dolláros debütálása mögött (2006). A VISA mostani bevétele mellett eltörpül a rivális Mastercard 2,4 milliárd dolláros haszna a 2006 májusi kibocsátásból.

Az eladásból származó bevételekből 10,2 milliárd USA-dollár a kártyatársaságot tulajdonló bankokhoz kerül - számol be a BBC. További 3 milliárd dollárt arra különítenek el, hogy különféle bírósági eljárások költségeit fedezzék.