Megemelték a tejkvótákat

Vágólapra másolva!
Az EU-s agrárminiszterek megállapodtak arról, hogy két százalékkal emelik a nemzeti tejkvóták nagyságát áprilistól - olvasható a Világgazdaságban. A német miniszter szerint ez a lépés sok termelő jövőjét veszélybe sodorja.
Vágólapra másolva!

Az Európai Bizottság előterjesztését annak dacára szavazta meg a tagállamok minősített többsége, hogy a legnagyobb termelőnek számító Németország mellett Ausztria is ellenezte a javaslatot, Franciaország pedig tartózkodott.

Horst Seehofer német szakminiszter szerint az elmúlt hetekben már estek a tejfelvásárlási árak, ezért a kvótanövelés sok termelő jövőjét veszélybe sodorja. Mariann Fischer Boel agrárbiztos viszont úgy látja, a piac nagyon is könnyen fel tudja venni a többletkínálatot, ráadásul a kvótaemelés segít felkészülni a termelőknek a kvóták 2015-re tervezett teljes eltörlésére.

A kvótaemelést a tanácsülésen Magyarország is megszavazta, pedig hazánk távolról sem éri el az engedélyezett termelési mennyiséget. Forgács Barnabás, az FVM szakállamtitkára az "igen" voksot azzal magyarázta, hogy az EU egészének érdekeit igyekezett szem előtt tartani.

A magyar Tej Terméktanács nem támogatta a kvótaemelést - hangsúlyozta a Világgazdaságnak Istvánfalvi Miklós, az érdekszervezet elnöke. Magyarországot ugyanis a döntés nem hozza jobb helyzetbe, mi több, a magyar gazdaságok közvetve jelentős felvásárlástól eshetnek el. Egyrészt a hazai termelők már évek óta nem érik el a hazánk számára kiszabott évi 1,99 millió tonnás kvóta 90 százalékát sem. Tavaly például 83,3 százalékot teljesítettek. Ezért a kvótaemelés olyan országoknak - például Olaszországnak kedvez, amelyek túlteljesítettek. A hazai tejgazdaságok évente háromszázmillió liter tejet exportáltak az unió tagállamaiba, legtöbbet Olaszországba - fűzte hozzá. Ebből az következik, hogy a kvótaemelést követően előreláthatólag kevesebb tejet szállítunk külföldre. Másrészt a tej felvásárlási ára is csökkenhet. A kvóta emelésére 2007 második felében tettek javaslatot, amikor kínálati hiány miatt emelkedett a tej ára. Az idén azonban már inkább kínálati piacról beszélhetünk.