Vártnál kisebb esés a Morgan Stanleynél

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok második legnagyobb biztosító cége, a Morgan Stanley az elemzők várakozásait meghaladó bevételt jelentett be köszönhetően rekordösszegű részvényeladásának és kereskedelmi bevételének.
Vágólapra másolva!

A cég a Wall Streeten kora reggel 6 százalékot emelkedett, miután bejelentette első negyedéves nettó bevételének 42 százalékos visszaesését, amely így 1,55 milliárd dollár volt. Ez részvényenként 1,45 dollárt jelent, ami magasabb az elemzők 1,29 dolláros várakozásánál.

John Mack, a Morgan stanley vezérigazgatója a visszaesést "kínosnak" értékelte beszédében, melyben bejelentette, hogy a cég részvényein magasabb az árfolyamnyereség, mint a Lehmann Brothers Group és a Goldman Sachs Group papírjain.

A várakozásoknál jobb eredmény segíthet enyhíteni aztőzsdei tőkehozzáférés csökkenésével kapcsolatos aggodalmat, amit a Bears Stearns és a JP Morgan kényszerű összeolvadása generált.

A cég első negyedéves részvényeladásai és az ezekből származó kereskedelmi bevételek 51 százalékot javulva 3,3 milliárd dollárra rúgtak, ami különösen annak tükrében fényes, hogy a Goldman sachs tegnap 19 százalékos visszaesést jelentett be hasonló kategóriában.

Ennek következtében és a Fed 0,75 százalékpontos kamatcsökkentésének köszönhetően a cég részvényei tegnap tízéves rekordot beállítva 18 százalékkal 4,82 dolláros részvényenkénti árra emelkedtek.

Változó bevételi szerkezet

A tőke utáni nyereség 30 százalékról 19 százalékra esett, ami azt mutatja, hogy a cég nem olyan hatékonyan forgatta vissza beruházásokba bevételeit, mint egy évvel ezelőtt.

A rögzített kamatozású forgalom is 15 százalékos visszesést mutat, azonban 2,9 milliárddal még mindig a második legnagyobb bevételi tétel.

A banki és beruházási bevétel esetében 1,1 milliárddal 10 százalékos esést, míg a globális jóllétmenedzsment területén 1,6 milliárddal 6 százalékos növekedést könyvelt el a cég.

Az eszközök kezelésében 161 millió dolláros a negyedéves veszteség, ami nagyrészt az ingatlan beruházások és a struktúrált beruházási eszközökből származó biztosítási ügyletek rovására írható.