Nem mostanában lesz ingyen a repülőjegy

Vágólapra másolva!
Profitfigyelmeztetést adott ki a második legnagyobb európai olcsójegyes légitársaság, a brit easyJet a kerozin emelkedő árára hivatkozva. A határidős üzemanyagárak tonnánként 1000 dollár fölé emelkedtek a februári 840 dollárról: ezt rövid távon semmiféle bevételnövelő akcióval nem lehet ledolgozni, állítja az easyJet.
Vágólapra másolva!

A profitfigyelmeztetésre az easyJet részvénye 8 százalékot, a legnagyobb európai olcsójegyes légitársaságé, a Ryanairé 4,4 százalékot vesztett szerda reggel.

Bár tavaly a kiegészítő szolgáltatásokból eredő bevétel 30,4 százalékkal 171,2 millió fontra ugrott 131,3 millióról, de nem került közelebb az olcsó jegyes cégek még néhány éve is elképzelt célja, hogy előbb-utóbb akár ingyen adhatják a repülőjegyet, mert a kiegészítő szolgáltatásokból fognak nagyszerűen megélni.

A tavalyi javulás, a világgazdaság akkor még tartó fellendülését, a cég növekvő kapacitásait, az üzemanyagon kívüli költségek csökkentését és az utazásoknak kedvező év eleji időjárás hatását tükrözte. Ennek azonban ára volt: a társaság már tavaly panaszolta, hogy az öldöklővé vált verseny miatt csökkent az átlagos jegyár és az egy utasra jutó bevétel, és emelkedett az üzemanyag ára is.

Az easyJet a tavaly szeptemberrel zárult, előző üzleti évében 61,8 százalékkal 152,3 millió fontra növelte adózott eredményét az egy évvel korábbi 94,1 millióról. Az adó előtti eredménye 48,1 százalékkal 191,3 millió fontra nőtt 129,2 millióról. Az utasforgalmi bevétele 9,2 százalékkal 1,626 milliárd fontra gyarapodott 1,488 milliárdról. Az utasok száma 13 százalékkal 37,2 millióra emelkedett, a foglaltság 83,7 százalékra csökkent 84,8 százalékról, miközben a kapacitás nőtt, a kontinentális Európában 29,9 százalékkal. Az egy ülésre jutó bevétel évi átlagban 4,5 százalékkal 36,57 fontra csökkent, nem utolsó sorban a nagy-britanniai repülőtéri illeték kétszeresére emelését ellensúlyozó promóciók és a kapacitásnövelés miatt. Az átlagos jegyár 43,68 font volt, 3,3 százalékkal alacsonyabb az előző évinél.