Több millió hitelkártyaadatot loptak el

Vágólapra másolva!
A bostoni WBZ rádió értesülése szerint 4,2 millió hitelkártyaszámot loptak ki két, a belga Delhaize-csoport tulajdonában levő amerikai élelmiszerbolt-hálózat rendszeréből - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az ismeretlen hacker akciója eddig közel kétezer csalást tett lehetővé, annak ellenére, hogy a számokon kívül más személyes adatokhoz, például a számlatulajdonosok nevéhez és lakcíméhez nem jutott hozzá. A Hannaford és a Sweetbay üzletláncok egyelőre "csak" több tízezer adat ellopásáról beszélnek.

A Maine állambeli Scarborough székhellyel működő Hannafordnak, amelynek 165 üzlete van az Egyesült Államok északkeleti államaiban, február 27-én tűnt fel, hogy valami rendellenes van a kártyaforgalmukban, s ekkor indítottak vizsgálatot. A Sweetbay 106 szupermarketet működtet Floridában. A boltok felhívták ügyfeleiket, hogy gondosan ellenőrizzék valamennyi számlájukat és banki értesítéseiket, és azonnal lépjenek kapcsolatba velük, ha rendellenességet tapasztalnak. A The Wall Street Journal a vizsgálatokhoz közel álló forrásokból úgy tudja, hogy az USA-n kívül, így Brazíliában és Franciaországban is használták már a megszerzett adatokat.

A hitelkártyák adatlopási rekordja a mostaninak több mint a tízszeresére rúgott. Tavaly az egyesült államokbeli TJX Cos Inc kiskereskedelmi csoport jelentette be, hogy 18 hónap alatt 45,7 millió kártya adatait és 451 ezer ember személyi adatait lopták el hackerek tőlük, több bank később azt közölte a bírósági eljárás során, hogy az érintett bankszámlák száma megközelítette a 94 milliót, ezt azonban a TJX tagadta - írja a Napi Gazdaság.