Vadásznak az angolok a rémhírterjesztőre

Vágólapra másolva!
A Bear Stearns ügye miatti hangulatban elég volt egy jól időzített pletyka, és megingott az egyik legnagyobb brit bank - amin valakik rengeteg pénzt kerestek. A helyi hatóságok már keresik a rémhír elindítóját.
Vágólapra másolva!

Példátlan hatósági hajsza indult csütörtökön Londonban azoknak a feltételezhető csalárd kereskedőknek a felkutatására, akik előző nap árfolyamzuhanásra játszó rövid eladási tranzakcióláncolatok és alaptalan piaci pletykák kombinációjával kis híján összedöntötték a legnagyobb brit jelzálogkölcsönző anyabankját.

Az eset az HBOS-t, az Öt Nagy, vagyis öt vezető brit nagybank egyikét - a Halifax jelzáloghitel-intézet tulajdonosát - érintette, miután a Londoni Értéktőzsdén (LSE) elterjedt a pletyka, hogy az HBOS-nek finanszírozási problémái vannak, és a Bank of Englandhez - a brit jegybankhoz - fordult azonnali rövid távú likviditásért.

A bank részvénye alig egy óra alatt 17 százalékot zuhant, több mint 3 milliárd dollárt lefaragva az HBOS piaci tőkeértékéből. Csütörtökön már kezdett magához térni: a délelőtti kereskedés végén papírja 17,75 pennys, 3,98 százalékos nyereséggel 4,64 font volt az LSE-n.

Előzőleg a Bank of England - példátlan lépéssel - körbetelefonálta a nagy brit médiaszervezeteket, cáfolva, hogy az HBOS vagy bármelyik másik brit nagybank vészfinanszírozást kért volna.

A brit pénzügyi felügyelet (FSA) már szerdán éles hangú nyilatkozatot adott ki, amelyben figyelmeztette a kereskedőket: nem fogja eltűrni, hogy bárki alaptalan híresztelések terjesztésével tegyen szert profitra a piacon.

Csütörtöki londoni lapértesülések szerint a bankpapírok szinte mindegyikére kiterjedő tőzsdei eladási pánikot egy e-mail indította el. Ennek névtelen feladója azt terjesztette, hogy csütörtökön meg fog jelenni valamelyik londoni lapban egy újságcikk az HBOS "problémáiról", és "ez betétesi rohamot indíthat el a bank ellen". Az e-mail tartalmazta azt az információt is, hogy az HBOS "vésztanácskozást" kért a Bank of Englandtől a húsvéti hétvégén.

A The Daily Telegraph csütörtökön közölt értesülése szerint az FSA bűnügyi vizsgálatot kezdett, és különösen egy csalárd kereskedőt igyekszik felkutatni, aki a hatóság gyanúja szerint 100 millió font (csaknem 36 milliárd forint) hasznot zsebelt be az HBOS-részvény megingásán, napon belüli eladásokkal és visszavásárlásokkal.

A rövid eladás fedezetlen határidős ügylet lényege, hogy a valójában birtokon kívül lévő eladó az eladási tranzakció megkötésének pillanatában, illetve a későbbi visszavásárlás időpontjában érvényes, reményei szerint akkor már alacsonyabb árfolyam különbségéből húz hasznot. Ha elszámítja magát és az árfolyamok emelkednek, veszít az ügyleten.

Ez a tranzakcióféle önmagában nem törvénybe ütköző, az azonban már súlyos gazdasági bűncselekmény, ha a spekuláns rémhírterjesztéssel próbálja manipulálni a piacot - ahogy az a brit pénzügyi felügyelet gyanúja szerint ezúttal is történt, kihasználva az amerikai Bear Stearns nagybank múlt heti bukása miatt egyébként is igen ideges piaci hangulatot.

A csütörtöki Financial Times értesülése szerint az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) szintén vizsgálni kezdte, hogy a Bear Stearns - az ötödik legnagyobb amerikai bank - összeomlásához nem piacbefolyásoló célú, félrevezető információk terjesztése és bennfentes kereskedés vezetett-e.