Az oroszok korlátozzák a tőkebeáramlást

Vágólapra másolva!
Az orosz parlament második olvasatban is jóváhagyta a módosított törvényjavaslatot, amely korlátozza a külföldi cégek tulajdonszerzését a nemzetbiztonsági szempontból stratégiai fontosságúnak minősített orosz nagyvállalatokban - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

A módosítás során kibővítették az ebbe a kategóriába eső vállalatok körét. Ennek értelmében stratégiai fontosságúnak minősítették az összes fémipari nagyvállalatot, valamint a hirtelen felfedezett tömegtájékoztatást is. A tiltólistára kerültek a lakosság legalább felét elérő rádió- és tévéadók, a havi 200 millió példány előállítására képes nyomdák és az egymillió fölötti példányszámú periodikák. A megfigyelők szerint a fémipari vállalatok beemelése a jogszabályba nem jelent tényleges változást, mivel a szektorba valójában eddig sem engedték be a külföldi cégeket.

A törvény 42 ágazatot minősít stratégiainak. Az ezekben tevékenykedő cégekben 50 százalékos vagy annál nagyobb részesedést szerezni akaró külföldi vállalatnak ehhez meg kell szereznie egy a miniszterelnök által vezetett bizottság engedélyét, a határ külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek esetében 25 százalék - írta a Bloomberg. A külföldiek tulajdonszerzésének korlátozása kiterjed az energiahordozók és egyéb ásványi kincsek kutatására és kitermelésére is, ahol egyébként szintén ebbe az irányba mutat a gyakorlat: az utóbbi években mindinkább kiszorítják a külföldieket az ígéretes olaj- és gázmezőkről. Azoknak a külföldi vállalatoknak, amelyeknek a törvény hatályba lépésekor több mint 5 százalékos részesedésük van valamelyik, a listán szereplő cégben, erről bejelentést kell tenniük - értesólt a Napi Gazdaság.

Egyelőre felmérhetetlen, mennyi pénztől fosztja meg a törvény az orosz gazdaságot. A teljes külföldi tőkebeáramlás a hiteleket és az értékpapír-piaci befektetéseket is figyelembe véve tavaly minden eddigi rekordot megdöntve, több mint kétszeresére, 120,9 milliárd dollárra nőtt az orosz statisztikai hivatal adatai szerint.