Csökkenhet az olajadó Oroszországban

Vágólapra másolva!
Az orosz pénzügyminisztérium javaslatot tesz az olajkitermelést sújtó adó csökkentésére. Alekszej Kudrin pénzügyminiszter, egyben miniszterelnök-helyettes kedden közölte, hogy a javaslat szerint 2009-től 100 milliárd rubellel (4,2 milliárd dollár) kisebb adóteher sújtaná az olajipari ágazatot.
Vágólapra másolva!

Kudrin a Gazdasági Minisztérium éves értekezletén tette a megjegyzést, amely az olajipari lobbi győzelmére utal. Az elmúlt években a jelentős adóterheket viselő olajipari társaságok kérték azt, hogy a kormányzat adómenteséggel és a kitermelésre vonatkozó új törvénnyel ösztönözze az új fejlesztésekbe történő befektetéseket.

Kudrin közölte, hogy a pénzügyminisztérium e hét végéig adóreform - csomagot terjeszt elő, amely tartalmazza majd a szektort érintő adómentességeket, a nyereséget és az amortizációt érintő adóváltozásokat.

A tanácskozáson korábban felszólaló Viktor Zubkov miniszterelnök a javasolt forgalmi (VAT) adómérséklés hatásaira vonatkozó részletes számítások 2008 augusztusáig történő kidolgozására kérte fel a pénzügy- és a gazdasági minisztériumokat. Kudrin, aki ellenzi a VAT csökkentését, kifejtette, hogy e kérdésről 2010 előtt nem hoznak döntést, a döntés majd csak a következő három éves időszakot érintheti.

A Gazdasági Minisztérium a múlt héten javasolta a VAT jelenlegi 18 százalékról 12-13 százalékra történő mérséklését 2009-től, hogy lökést adjanak az energetikán kívüli szektorok fejlődésének. Kudrin attól tart, hogy a költségvetési bevételek egyharmadát adó VAT csökkentése súlyosan érintené a költségvetést.