Az EBRD magyar szén-dioxidot venne

Vágólapra másolva!
Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 5-10 millió euró értékben vásárolna karbonkrediteket, azaz szén-dioxid-kibocsátási jogosultságot Magyarországtól - mondta Hargitai Zsuzsanna, az EBRD magyarországi képviseletvezetője a pénzintézet budapesti tanácskozása előtt.
Vágólapra másolva!

Az EBRD a Kiotói Jegyzőkönyv alapján elszámolható AAU-egységeket (Megállapított Kibocsátási Egységek - AAU) vásárolna, amelyeket végül az éghajlatvédelmi vállalásaival rosszul álló Spanyolország és Írország használna fel.

Az EBRD úgy kötne üzletet Magyarországgal, hogy a bevételből Magyarországnak kötelezően klímavédelemmel összefüggő, jellemzően energiahatékonysági projekteket kellene támogatnia a lakossági szektorban. Az ajánlat része az is, hogy a bank a projektekhez 40-50 millió euró hitelt kíván adni - jelezte Hargitai Zsuzsanna.

A kvótaüzlettől függetlenül az EBRD azt tervezi az idén, hogy további 60 millió eurónyi hitelt helyez ki energiahatékonysági projektekre helyi kereskedelmi bankokon keresztül, összekötve 10-15 millió eurónyi EU-s környezetvédelmi támogatás folyósításával.

A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium korábbi közlése szerint Magyarország mintegy 100 millió tonnányi értékesíthető, vagy akár későbbi időkre tartalékolható AAU-val rendelkezik. Ez szén-dioxid egyenértékben kifejezve az a felesleg, ami a Kiotói jegyzőkönyvben vállaltak túlteljesítésével Magyarország számára várhatóan megmarad a megállapodásban szereplő 2012-es határidőig.

Az AAU egységeknek ugyanis nincsen aktuális árfolyama, szemben az európai uniós emisszió-kereskedelmében forgó EUA-egységekével. Feltételezve, hogy az AAU egységek árfolyama a jelenleg 20 euró feletti EUA-egységekét követi, illetve annál kissé alacsonyabb, akkor Magyarország kvótavagyona 2012-ig 0,8-1,7 milliárd euró közé tehető.

A magyar AAU-k iránt már a japán állam is kifejezte vásárlási szándékát, a két ország között múlt decemberben egy kötelezettségekkel nem járó keretmegállapodás jött létre. Számos más ország is érdeklődik a magyar kvóták iránt, egyebek között Új-Zéland.