Becsületesen törleszt a magyar diák

Vágólapra másolva!
Jó adósok a magyar diákhitelesek: a jelenleg törlesztésre kötelezett 96 ezer hiteligénylő közül csak 3-4 százalék adatait kellett átadni az állami adóhatóságnak - közölte Őri András, a Diákhitel Központ kommunikációs igazgatója.
Vágólapra másolva!

Őri András tájékoztatása szerint a hallgatói hitelezés 2001-es indulása óta közel negyedmillió egyetemista és főiskolás élt ezzel a hitellehetőséggel. Negyvenezren már minden adósságukat visszafizették, jelenleg közel 96 ezren kötelezettek törlesztésre és csak 3-4 százalékuk adatait kellett átadni az állami adóhatóságnak, - a vonatkozó jogszabály értelmében - mert tartósan nem teljesítették törlesztési kötelezettségüket, azaz hat hónapnál nagyobb hátralékot halmoztak fel.

Az érintettek tartozása a Diákhitel Központ követeléseinek csupán egy százalékát teszi ki, ez a tartozás viszont a jogszabály szerint sohasem évül el. A magyar diákhitelesek döntő többsége rendszeresen fizeti a kötelezettségét, sőt nagyon sokan élnek a díjmentes előtörlesztés lehetőségével.

A 2006/2007-es tanévben az előírt kötelező törlesztő részlet 5,2 milliárd forint volt, ezzel szemben az ügyfelek ennek közel dupláját, 10 milliárd forintot fizettek be a diákhitel-törlesztési számlára - fejtette ki Őri András.

Jelenleg 3800 volt hallgató ügyében jár el az APEH a Diákhitel Központ adatai szerint. (Az APEH nem az eljárásba vont személyek, hanem az eljárások számát tartja nyilván). Akik ebbe a helyzetbe kerültek, azoknak döntő többsége egyáltalán nem mutatott fizetési hajlandóságot, hiszen el sem kezdte a törlesztést. A kötelező törlesztőösszeg az első két évben igen alacsony, 2008-ban általában 3930 forint.

Őri András közölte: a Diákhitel Központ bízik abban, hogy a jövőben még kevesebben lesznek a tartósan nem fizetők, és egyre többen felismerik a rugalmas, szabadon alakítható törlesztés lehetőségét.