Újabb cseh sörgyárat vett a Heineken

Vágólapra másolva!
Megveszi a Drinks Union cseh söripari részvénytársaságot a holland Heineken. A felvásárlással a Heineken jelentősen - 8 százalékról 12 százalékra - erősíti csehországi piaci részesedését, jelentették be Prágában.
Vágólapra másolva!

A Drinsk Unionhoz három sörgyár és egy likőrgyár tartozik, eddig magánszemélyekből álló csoport tulajdonában volt. A három sörgyár tavaly mintegy 900 ezer hektoliter sört főzött, összesen 523 embert foglalkoztatott. A három sörgyár összbevétele tavaly 1,29 milliárd korona volt. A Granett likőrgyár tavaly 70 ezer liter szeszesitalt adott el.

A Heineken 2003-ban jelent meg Csehországban, évi 1,9 millió hektoliter ottani többségi sörgyártó kapacitással a harmadik számú szereplő a cseh sörpiacon. Kisebbségi részesedésekkel együtt a Heineken részesedése 14 százalék, évi termelői kapacitása összesen 2,7-3 millió hektoliter.

Cseh szakértők szerint a Heineken a három megvásárolt sörfőzde közül kettőt várhatón rövid időn belül bezár. A Krusovice sörgyárat ugyanis, amelyet a Heineken tavaly júniusban vásárolt meg a német Radebergertől, a közelmúltban korszerűsítették, és sok a szabad kapacitása.

A cseh piacon az első helyezett a dél-afrikai-amerikai SABMiller, mióta 1999-ben megvette a Plzensky Prazdrojt, amely egyidejűleg a Radegasttal és a Velké Popovice sörgyárral bővült. A második a belga-brazil InBev, a prágai Staropramen révén, amelyet 2000-ben szerzett meg a Staropramen addigi brit tulajdonosával együtt. A Staropramenhez tartozik a Kvasnicak, a Branik, a Velvet, a Kelt és az Ostravar márka is.