Van potenciál a régió bankjaiban

Vágólapra másolva!
A közép-kelet-európai térség bankszektora jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, azonban a növekedés során a hitelezés kockázata nő elsősorban amiatt, hogy az Egyesült Államok jelzálogpiacán kibontakozott válság hatásai jelentős bizonytalanságot hordoznak a nemzetközi pénzpiacokon, miközben az USA és az Európai Unió növekedési kilátásai gyengülnek.
Vágólapra másolva!

Debora Revoltella, az UniCredit vezető közgazdásza ezt azon a konferencián mondta, amelyet az ICEG és az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) rendezett Közép-Kelet-Európa növekedési lehetőségeiről, különös tekintettel a pénzintézeti szektorra.

Debora Revoltella elmondta: Közép-Kelet-Európában a pénzpiacokat egyelőre nem érintette meg az USA-ból kiindult jelzálogpiaci válság, ennek ellenére várhatóan szigorodnak a monetáris kondíciók, növekedhet az inflációs nyomás, a hitelezési aktivitás azonban továbbra is igen jelentős marad, ami a következő hároméves időszakban 2010-ig kétszámjegyű növekedést eredményez az egyes bankok profitjában.

Debora Revoltella szerint a közép-kelet-európai országokkal összehasonlítva a magyar bankrendszer helyzete biztosabb, stabilabb, és továbbra is erőteljes növekedési potenciállal bír. Ezzel együtt a magyarországi pénzpiac, akárcsak a térség többi országának piaca, egyre nagyobb mértékben függ a külföldi nagyobb befektetési alapok tevékenységétől.

Rámutatott: az USA jelzálogpiaci válsága a világban áttételesen nehezíti az európai bankok tevékenységét is, mivel a nemzetközi pénzpiacokon a válság megdrágítja a likviditást, a bankközi pénzpiacokon is drágábban jutnak a forrásokhoz a hitelintézetek, így ez a folyamat újraárazza a banki kockázatokat.

Az UniCredit szakértője szerint ezzel együtt a banki hitelezés területén újabb jelentős bővülés következik Közép-Kelet-Európában, ugyanis a lakosság eladósodottsági szintje a GDP-hez mérten jóval alatta marad annak a mértéknek, amelyet a fejlett nyugat-európai országokban lehet tapasztalni. Így a növekvő céltartalékok, az emelkedő banki működési költségek ellenére a hitelintézetek nyereségessége a kelet-európai térségben akár évi 20 százalékkal is emelkedhet középtávon - állította az UniCredit-csoport szakértője.

Urbán László, az OTP Bank vezérigazgató-helyettese szintén azt hangsúlyozta, hogy a jelzálogpiaci válságnak egyelőre nincs közvetlen hatása a közép-kelet-európai pénzpiacokra. Felvetette azonban, hogy egy esetleges nagyobb sokk a nemzetközi tőke- és pénzpiacokon azoknak a hitelfelvevőknek is megnehezítené a helyzetét, akik helyi valutákban vettek fel jelentős kölcsönöket.

Urbán László rámutatott: az USA-ból kiindult jelzálogpiaci válság csak közvetetten hat Európára, ez abból is fakad, hogy a jelzáloghitelek úgynevezett értékpapírosítása elhanyagolható szintet mutat Európában. Emellett az Európai Unióban érvényesülő pénzpiaci szabályozás már korábban szigorította a kockázatkezelést, és az egyes adósok körében bevezette az úgynevezett hitelplafonokat.

Egyúttal a jelzálogkölcsönök nagyarányú felvétele azért is marad alatta az Amerikában tapasztalt szintnek, mert Közép-Kelet-Európában, különösen Magyarországon a legtöbb ember legjelentősebb vagyona az otthona, a lakása, és ezt nem akarja végletekig eladósítani.

Egy másik kérdés kapcsán Urbán László elmondta: a magyarországi bankpiac helyzetét az is befolyásolja, hogy a magyar makrogazdasági helyzet különlegesnek számít a közép-kelet-európai térségben, mivel az országban az alacsony növekedési ráta magas inflációval párosul, és jelentősen csökken a lakosság megtakarítási hajlandósága.

Bírálta azt is, hogy a magyar államháztartási deficit csökkenését első ütemben az adók jelentős megemelése alapozta meg, ezzel szemben véleménye szerint kifejezetten szükség lenne a központi kiadások jelentős mérséklésére is az ország versenyképességének javítása érdekében.

Az OTP vezérigazgató-helyettese szerint a devizahitelek közül az utóbbi évek pénzpiaci folyamatait tekintve viszonylag biztonságosnak mondhatóak az euró illetve a svájci frank alapú hitelek, hisz ezek a valuták nagyfokú stabilitást mutattak, sőt erősödtek az elmúlt időszakban.