Átadták az első PPP-ben épült börtönt

Vágólapra másolva!
Csütörtökön átadták az első közép-európai, PPP- (az állami és a magánszektor együttműködésén alapuló) konstrukcióban épült börtönt Tiszalökön - írja a Világgazdaság.
Vágólapra másolva!

Az összesen 700 fogvatartott befogadására alkalmas létesítményt a KÉSZ Kft. projektcége, a Szent Adorján Kft. építette meg és üzemelteti 15 éven át. Az építés 5,6 milliárd forintba került, míg a felszerelésre 1,4 milliárdot költött a cég.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) börtönszerű szolgáltatást vesz igénybe, ez azt jelenti, hogy a fegyőrökön kívül mindent a KÉSZ-nek kell megoldania. A társaság üzemelteti az épületet, gondoskodik az étkeztetésről, a ruházatról, a mosatásról, a szükséges gyógyszerekről, az irodai berendezésekről, a számítógépekről, sőt még az őrkutyákról és az állatorvosi kezelésről is.

A börtön létrehozásáról 2004-ben született kormányhatározat, a megvalósításra 2005 januárjában írt ki pályázatot a BVOP. A tárgyalásos eljárás lezárását követően 2005 októberében kötöttek szerződést a KÉSZ Kft. vezette konzorciummal - olvasható a Világgazdaságban.