Likviditást növel az EKB

Vágólapra másolva!
Három, illetve hat hónapos refinanszírozási akciókat hajt végre, összesen 150 milliárd euró folyósításával az Európai Központi Bank (EKB) az elkövetkezendő hónapok során. Az összegeket pénteken hozták nyilvánosságra, egy nappal az után, hogy az EKB bejelentette:  kész a pénzpiaci likviditást javító lépésekre a kereskedelmi bankok javára, tekintettel a pénzpiacokon mutatkozó nyugtalanságra.
Vágólapra másolva!

A hat hónapra vonatkozó két kölcsönzési művelet, április majd július elején 25-25 milliárd euróra vonatkozik, a két három hónapost május vége felé, illetve június első felében hajtja végre az EKB egyenként 50 milliárd euróval - olvasható a bank pénteki közleményében.

Csütörtöki nyilatkozatában az EKB megállapította, hogy a kereskedelmi bankok részéről igen erős az igény újabb pénzinjekciókra. A kamat drágult, miközben a felhasználható pénzek mennyisége igen szűkös, a bizalmatlanság légköre uralkodik, a pénzintézetek, ellentétben a máskor megszokottól, nem szívesen kölcsönöznek egymásnak. Ezért az EKB-nak, miként tette ezt az utóbbi időben is, refinanszírozói lépéseket kell végrehajtania, és továbbra is nagy figyelemmel kíséri a likviditási helyzetet