Kátyúban a japán gazdaság

Vágólapra másolva!
Japánban a fogyasztói árindex növekedése évtizedes rekordot döntött, és öt hónap után először nőtt a munkanélküliség. Ezen adatok megerősítik a gazdaság recesszióba fordulásával kapcsolatos aggodalmakat.
Vágólapra másolva!

A fogyasztói kosár februárban az előző évihez képest egy százalékkal volt drágább, míg a munkanélküliség váratlanul 3,9 százalékra ugrott, míg a megüresedett állások száma két éve most a legalacsonyabb.

A magas olajár és fogyasztói árindex hajtja az inflációt, úgyhogy befejeződhet a legnagyobb háború utáni gazdasági növekedés. A munkanélküliség és az infláció együttes megjelenése beszűkíti a japán jegybank reagálási lehetőségeit, így az elemzők az elmúlt öt év leglassúbb növekedési ütemére számítanak.

A háztartási költekezés megtorpant az elmúlt hónapban - közölte a hivatal. A közgazdászok 2,4 százalékos fogyasztásnövekedésre és 3,8 százalékos inflációra számítottak.

A megtorpanás okai: drága olaj, erős jen

A Japán Nemzeti Banknak az illetékesek szerint rugalmas gazdaságpolitikát kell folytatnia. Az elemzők szerint 54 százalék esély van arra, hogy a központi kamatláb 0,5 százalékpontról csökkenjen decemberben.

A vállalatok jelenleg nem képesek új munkaerő felbérlésére, sem a meglévő jobb megfizetésére, aminek egyik oka a magas olajár, a másik a vállalatok profitját megnyírbáló erős jen. Ennek következtében az ipari termelés már második hónapja esik, a nagy cégek körében pedig most volt a legalacsonyabb az elmúlt négy évben. A világ második legnagyobb gazdasága a várakozások szerint 1,5 százalékot fog növekedni 2008-ban.

Hiroko Ota pénzügy- és gazdaági miniszter a következőképpen kommentálta az adatokat: "A japán gazdasági növekedése megállt, és most egy gödör széléhez érkeztünk. Aggódom a magas árszínvonal és a fogyasztói hangulat miatt."