Valószínűleg lesz hétfőn kamatemelés

Vágólapra másolva!
Továbbra is teljes a bizonytalanság a londoni elemzői közösségben az MNB hétfői kamatdöntő ülésének kimenetelével és a távolabbi magyarországi kamatkilátásokkal kapcsolatban. A hétfőre adott jóslatok változatlan kamatszint és agresszív kamatemelés között mozognak, a távlati prognózisoknak pedig az iránya sem egyezik: 1,00 százalékpontos éven belüli kamatemelési jóslat és ugyanilyen mértékű kamatcsökkentési előrejelzés egyaránt forgalomban van a Cityben.
Vágólapra másolva!

Az agresszív szigorítást váró nagy londoni házak között van a Goldman Sachs. A cég londoni befektetési részlegének pénteki előrejelzése szerint a magyar jegybank hétfőn fél százalékponttal 8,00 százalékra emeli alapkamatát.

A ház alapeseti távlati forgatókönyve az, hogy az inflációs nyomás még a piac által árazottnál is nagyobb mértékű kamatemelésre fogja sarkallni az MNB-t: a GS londoni elemzői 9 százalékon várják a jegybanki kamatszint tetőzését.

Goldman Sachs: gyenge a forint

A Goldman Sachs elemzése szerint a magyar jegybank monetáris testülete általában nem fordít figyelmet a rövid távú árfolyammozgásokra. A forint azonban a legutóbbi visszaerősödés ellenére is "markánsan gyengébb", mint néhány hónappal ezelőtt, és továbbra is megvan a kockázata egy jelentősebb eladási hullámnak.

A GS szerint a jelenlegi forintárfolyam azt jelzi, hogy a piac magasabb kamatot vár, és ha e várakozások nem teljesülnek, annak forintgyengülés lehet a következménye. A hazai mutatók vegyes képet festenek: a belső kereslet gyenge, a munkanélküliség növekszik. A magánszektorbeli béremelkedés azonban továbbra is "kényelmetlenül magas" az MNB számára, és a januári béradatok arra utalnak, hogy a 2008-as tényleges bérkiáramlási számok meghaladhatják a megállapodásokban foglaltakat, áll a Goldman Sachs londoni elemzésében.

A ház szerint a globális fejlemények - főleg a magas élelmiszer- és energiaárak - szintén növekvő inflációs kockázatokat jeleznek.

Óvatosabb, de egyértelmű emelési ciklust jósoltak pénteken a Dresdner Kleinwort londoni befektetési háznál. A cég térségi elemzője, Raffaella Tenconi azt mondta az MTI-nek, hogy hétfőre negyed százalékpontos emelést vár, és azzal számol, hogy az MNB-alapkamat három hónapos időtávlatban 8 százalékra emelkedik tovább.

A BNP Paribas konszolidáltnak látja helyzetünket

A BNP Paribas befektetési csoport térségi elemzői szerint ugyanakkor az alapmutatók arra utalnak, hogy hétfőn nem lesz kamatemelés, és a későbbiekben folytatódik az MNB pénzügypolitikai enyhítési ciklusa.

Michal Dybula, a cég közép-európai közgazdásza az MTI-nek pénteken azt mondta: mind a teljes kosárra számított fogyasztói infláció, mind a maginfláció egyértelműen túljutott a tetőzésen, és az inflációs kockázat jelenleg "meglehetős mértékben kordában van tartva". Az elemző szerint "az abszolút nem létező, sőt negatív" keresleti nyomás a gyengébb forint ellenére is lassítani fogja az inflációt a következő hónapokban, és a béremelkedési adatok is enyhék voltak.

A BNP Paribas szakértője hozzátette: tudatában van azoknak a fenntartásoknak, amelyek az elemzői közösségben a vártnál gyorsabb magánszektorbeli bérkiáramlásról megfogalmazódtak, de a teljes bérkiáramlási összképet kell nézni, amely egyértelműen gyengülő inflációra utal a következő hónapokban. Tisztán az alapmutatókat tekintve "abszolút semmi indoka nincs" a pénzügypolitikai szigorításnak, a kamatemelés "egyenes út lenne a teljes körű recesszióhoz", mondta Dybula.

A távlati kamatkilátásokra vonatkozó kérdésre a BNP Paribas elemzője azt mondta: várakozása szerint a harmadik negyedévtől kezdődhet óvatos kamatcsökkentési ciklus, amely az év végéig 7,00 százalékra viheti le az alapkamatot. Jövőre újabb enyhítés várható; az általa jósolt idei és jövő évi kamatcsökkentési ciklusban az elemző összesen 0,75-1,00 százalékpont közötti enyhítést valószínűsített.