Gazdát cserélhet a RoszUkrEnergo fele

Vágólapra másolva!
Tárgyalásokat folytat a RoszUkrEnergo (RUE) 50 százalékának megvásárlásáról mintegy 3-5 milliárd dollárért Igor Kolomojszkij ukrán mágnás - jelentette be az érintett az Ukrainszkaja Pravda című lapban, amelyet csütörtökön a Vedomosztyi című orosz  gazdasági lap idézett.
Vágólapra másolva!

A RUE számára a Gazprommal fennálló, 2028-ig érvényes szerződése 60 milliárd köbméter közép-ázsiai gázt biztosít Ukrajnába, illetve néhány kelet-európai országba való szállításra. A cég részvényeinek 50 százaléka a Gazprom, 45 százaléka Dmitrij Firtas ukrán üzletember és 5 százaléka egy Ivan Furszin nevű úr tulajdonában van - Kolomojszkij az utóbbi 50 százalékról tárgyal. A RUE tiszta bevétele 2006-ban 785 millió dollár volt.

Az orosz-ukrán gázvitában Vlagyimir Putyin orosz és Viktor Juscsenko ukrán elnök februárban megállapodott, hogy a Gazprom és az ukrán Naftogaz felszámolja a RUE-t, amely két éve közvetítőként vesz részt az ukrán piac ellátásában. 2006 elején, az európai szállításokban is fennakadást okozó orosz-ukrán árvita lezárásaként azért vonték be a gázüzletbe, hogy Ukrajna az orosz földgáznál olcsóbb orosz-közép-ázsiai gázkeverékhez juthasson. Az érdekeltek azonban még nem jutottak megállapodásra, és a Gazprom egy magas rangú tisztségviselője csütörtökön azt mondta: a monopólium "még nem végzett" a RUE-val, írja az MTI.

Kolomojszkij a Vedomosztyi szerint már egy hónapja tárgyalásokat kezdett Firtas és Furszin részének megvételéről. Elemzésekkel még nem rendelkezik, jelenleg a vagyon és a meglévő szerződések értékelése folyik. - Ha minden igaz, ami a sajtóban szerepelt, akkor a RUE 50 százaléka legalább 2-3 milliárd dollárt, de nem kizárt, hogy 5 milliárdot ér - mondta az üzletember.

Firtas környezetében csodálkozva fogadták a bejelentést, mivel, mint mondták, eddig egyetlen tárgyalás volt, és a felek nem állapodtak meg semmiben. A Gazpromnál arra mutattak rá, hogy a monopóliummal való egyeztetés nélkül a RUE-rész megvásárlása értelmetlen, márpedig ott nem tudnak ilyesmiről.

Szalonképes, tőkeerős üzletember

Kolomojszkijt Ukrajnában a Timosenko-tábor fő szponzorának tartják, Julija Timosenko miniszterelnök pedig nagyon határozottan a RUE likvidálására törekszik. Olyannyira, hogy nemrég felröppent a hír: az ukrán kormány, amely kiszorította a RUE-t az ukrán piac ellátási rendszeréből, megtiltja azt is, hogy a Gazpromtól az ukrán szükségleten felül kapott, de csővezetéken Ukrajnába érkező gázt tovább exportálja Európába.

A Vedomosztyi egy ukrán politológust idézve azt írta, hogy a mágnás figyelme az utóbbi két évben Viktor Juscsenko elnök felé fordult, így a mindkét jelentős politikai táborban lehetséges érvelni melette. Firtas környezetében rámutattak: az üzletember elfogadható lehet mind Ukrajna, mind a Gazprom számára.

Ha létrejön az üzlet, Kolomojszkij akár üzleti vagyontárgyaival is fizethet, de pénzben sem szenved hiányt: vagyonát a Forbes magazin 4,2 milliárd dollárra becsüli, az övé sok más mellett a Privatbank és az Ukrnaft egy része, az 1+1 tévécsatorna, valamint 9,7 százalék a túlnyomórészt Roman Abramovics tulajdonában lévő Evraz Groupban, a világ egyik legnagyobb integrált acél- és fémipari és bányavállalatában.