Nagyot esett az arany és az olaj ára is

Vágólapra másolva!
Pénteken erőteljesen csökkent a kőolaj ára Londonban és New Yorkban arra a bejelentésre, hogy ismét teljes kapacitással üzemel az iraki olajvezeték-rendszer egy nappal azután, hogy az egyik fontos exportvezetéket felrobbantották.
Vágólapra másolva!

A New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta májusi jegyzése 1,96 dollárral 105,62 dollárra hanyatlott. Az Intercontinental Exchange (ICE) londoni IPE-jegyzésében az északi-tengeri Brent májusi lejárata 1,23 dollár gyengüléssel 103,77 dolláron fejezte be a napot.

Az árcsökkenés oka az volt, hogy iraki bejelentés szerint sikerült újraindítani a dél-iraki olajvezeték-rendszert egy nappal azután, hogy az egyik exportvezetéket felrobbantották. Ez a vezeték egyike annak a két legfontosabbnak, amelyek a déli olajterminálokba szállítják a kőolajat. Illetékesek csütörtökön este azt mondták, hogy napi mintegy 300 ezer hordó kapacitás esett ki. Irak februárban naponta 1,54 millió hordó kőolajat exportált Bászrából.

Ugyancsak pénteken erőteljesen csökkent az arany ára a csütörtöki 40 cent mérséklődés után. A New York-i tőzsde fémrészlegében (COMEX) a legnagyobb forgalmú áprilisi lejáratú arany ára unciánként 18,20 dollárral 930,60 dollárra hanyatlott. Pénteken 924,90 és 943,50 dollár között mozgott az aranyár.

A kereskedők elmondták: az arany árára nyomást gyakorolt a befektetők nyereségrealizálása az elmúlt napok drágulása után, továbbá a kőolaj 2 dollárt meghaladó áresése, ami mérsékelte az inflációs félelmeket, miközben szerényen erősödött a dollár, és ezzel némileg megdrágult a dollárban jegyzett arany vásárlása a nem dollárral fizetőknek.