Teljes profitját szétosztja a tőzsde

Vágólapra másolva!
Szalay-Berzeviczy Attilát választották ismét a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) elnökévé a hétfői közgyűlést követő igazgatósági ülésen. A közgyűlés úgy döntött, hogy a BÉT teljes 2007. évi nyereségét osztalékfizetésre fordítja. Az osztalék részvényenként 475 forint, ez összesen 2,571 milliárd forint kifizetését jelenti.
Vágólapra másolva!

Az elfogadott éves beszámoló szerint a Budapesti Értéktőzsde a 2007. évet 2,586 milliárd forint adózott nyereséggel zárta. A tőzsdei tevékenységből 3,916 milliárd forint bevétel származott, a tőzsdei tevékenység eredménye 1,934 milliárd forint volt.

Tavaly szintén a teljes nyereségét osztalékként kifizette a BÉT. A 2006. évi adózott nyereség 2,319 milliárd forint volt, a tőzsdei tevékenység eredménye 1,652 milliárd forintot ért el 3,294 milliárd forint bevétel mellett.

A közgyűlés 88,42 százalékos nem szavazattal elutasította azt a kisrészvényesi javaslatot, hogy az osztalékról szóló határozatot megelőzően függesszék fel a közgyűlést és a folytatás előtt kezdődjön párbeszéd a többségi tulajdonos osztrák konzorcium és a többi részvényes között a BÉT jövőbeni stratégiájáról.

Elégedetlenkedtek a kisrészvényesek

A közgyűlésen több kisrészvényes hiányolta, hogy nincs együttműködés a konzorcium és a többi részvényes között, és kifogásolták azt is, hogy a tőzsde a teljes nyereségét osztalékfizetésre fordítja.

A felszólalásokban olyan vélemény is elhangzott, hogy a főtulajdonos az elmúlt években nem tett meg mindent annak érdekében, hogy a BÉT a régió jelentős szereplőjévé váljon. Nem valósult meg a BÉT részvényeinek tőzsdei bevezetése sem, ami a stratégiai célokban szerepel.

Több kisrészvényes támogatta azt a javaslatot, hogy a különböző tulajdonosi csoportok kezdjenek egyeztetést a BÉT jövőbeni stratégiai célkitűzéseiről, és ennek érdekében függesszék fel a közgyűlést. Ez utóbbi javaslatot azonban nagy többséggel elutasították a küldöttek.

A közgyűlés személyi kérdésekről is döntött, miután mind az igazgatósági, mind a felügyelőbizottsági tagok mandátuma lejárt. A plénum újraválasztotta az igazgatóság valamennyi eddigi tagját, a felügyelőbizottságba pedig egy új tag került be.

Tárgyalás a tulajdonosok és kibocsátók közt

A BÉT kerekasztal-tárgyalást kezdeményez a tőzsde főtulajdonosa, valamint a Mol és az OTP képviselői között - mondta az MTI-nek Szalay-Berzeviczy Attila, a tőzsde újraválasztott elnöke a Budapesti Értéktőzsde hétfői közgyűlését követően.

A BÉT jövője szempontjából mindenképpen fontos, hogy harmonikus kapcsolat legyen a tőzsde legnagyobb tulajdonosai és a legnagyobb kibocsátói között. Ezért kerekasztal tárgyalást Kezdeményezünk a Mol és az OTP Bank, valamint a szindikátus képviselői között, hogy mihamarabb oldódjanak a feszültségek - mondta Szalay-Berzeviczy Attila.

A közgyűlésen a kisrészvényesek nehezményezték, hogy a BÉT-ben közel 69 százalékkal rendelkező osztrák konzorcium nem egyeztet sem a többi tulajdonossal, sem a legnagyobb kibocsátókkal a tőzsde stratégiájáról. Előzőleg a Mol és az OTP Bank - a tőzsde legnagyobb kibocsátói, egyben kistulajdonosai - közös levélben fordultak a főtulajdonoshoz együttműködési megállapodást sürgetve.

Terjeszkedne a BÉT is

Az újraválasztott elnök legfontosabb feladatának azt tartja, hogy új cégeket vonzzon a BÉT parkettjére, valamint, hogy növelje a lakosság tőkepiaci aktivitását. A stratégiai célok között fontos helyen szerepel, hogy a BÉT a régión belül figyelje a versenytársakat, a prágai és a varsói tőzsdét, és megpróbálja szorosabbra fűzni velük a kapcsolatot. Hogy ez milyen módon történjen, arról a tőzsdeelök csak ennyit mondott: "meglátjuk, hogy milyen lehetőségek adódnak".

A tőzsde a szeretne továbblépni a Központi Elszámolóház és Értéktár (KELER) megszerzésével kapcsolatban. Ezt jelenleg a törvényi szabályozás nem teszi lehetővé, de amennyiben lehetővé válik, akkor a BÉT elsősorban új részvények kibocsátásán keresztül finanszírozná a felvásárlást - fejtette ki a tőzsdeelnök. Hozzátette: ehhez meg kell szerezni a tulajdonosok 75 százalékának a támogatását, hisz ez azt jelentené, hogy az új részvények kibocsátását tőzsdei bevezetés követné.