Miniszter-visszahívás hatására esett a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsdén az elmúlt hét szolid emelkedése után ma reggel óta rohamos zuhanás figyelhető meg. A részvények gyengülésében szerepet játszhatott az, hogy az SZDSZ bejelentette: visszahívja minisztereit. Fél kettő körül kezdett magához térni a kereskedés, majd kora délután emelkedni, ám összességében így is a BUX 528,44 pontos, 2,38 százalékos eséssel, 21 710,53 ponton zárt hétfőn.
Vágólapra másolva!

Az OTP-részvények ára 6,64 százalékkal 6750 forintra zuhant, a bankpapír forgalma 13,963417 milliárd forintot tett ki.

A Mol papírjaival 5,87878 milliárd forintért kereskedtek, a részvények ára 0,28 százalékkal 21490 forintra csökkent.

A Richter-részvények 34000 forinton zártak, ami a legutolsó záróárhoz képest 0,32 százalékos veszteség. A papír forgalma 2,552896 milliárd forint volt.

A Magyar Telekom papírok 1,183258 milliárd forintos forgalommal 808 forinton zártak, ami 0,74 százalékkal kisebb, mint a tegnapi záróérték.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 7,16 ponttal, 0,27 százalékkal 2614,97 pontra esett

A BUX 239,32 pontos csökkenéssel, 21 999,64 ponton nyitott, ami a péntekihez képest 1,08 százalékos csökkenés. A vezető részvények egyaránt nagy veszteségeket könyveltek el, és nincs olyan papír, amelynek árfolyama emelkedett volna.

A BUX 12 óra 30-kor 846,8 pontos, 3,81 százalékos eséssel 21 152,84 ponton állt, majd elérte a mínusz 4 százalékot is. Fél kettő körül kezdett magához térni a kereskedés.

Kül- és belpolitikai okok egyaránt

A tokiói tőzsde záráskor 2,3 százalékos vesztesége, a japán gazdaság nehéz helyzete, a nyugat-európai tőzsdék nyitáskor való esései egyaránt a világgazdasági körülmények negatív alakulásán keresztül csökkentették a BUX-ot.

Suppan Gergely elmondása szerint ehhez hozzájárult, hogy az SZDSZ bejelentette, visszahívja a kormányból minisztereit. Ez olyan bizonytalanságnövelő tényező, amely a részvényárfolyamok gyors zuhanásdához vezetett valamivel fél 11 óra 30 után.

Ez a folyamat valamivel dél után megállt, köszönhetően a nyugat-európai tőzsdék kismértékű emelkedő tendenciájának, és a bejelentést követő ideges hangulat elmúlásának. Suppan Gergely szerint a befektetők "nem reagálták túl" az SZDSZ bejelentését.

A befektetők kivártak a 14 órai MNB kamatdöntésig, ahol 50 bázispontos emelkedés mellett döntöttek. Elemzők szerint ennek egyik oka a politikai kockázat megnövekedése lehetett.

Ijedtség, de nem tőkekivonás

Poják Zoltán, a Takarék Alapkezelő befektetési igazgatója szerint a Budapesti Értéktőzsdén lejátszódó folyamatokat továbbra is az amerikai piacról érkező adatok határozzák meg. Mivel a Dow Jones pénteken veszteséggel zárt, és ez a távol-keleti és a nyugat-európai kereskedésre egyaránt negatívan hatott, a BUX sem kerülhette el a zuhanást.

A hétvégi koalíciós feszültséget ma Horváth Ágnes eltávolítása és az SZDSZ minisztereit visszahívó bejelentése követte, ami fokozta a piaci kockázatokat, így a befektetők eladással reagáltak, ami ilyenkor normális folyamat. Poják Zoltán hozzátette, hogy a kereskedelem volumene a BÉT-en alacsony, nem tőkekivonásról, hanem inkább ijedtségről beszélhetünk.

A zuhanás megállásának okai

A délelőtti zuhanás megállását, majd a lassú emelkedést úgy kommentálta, hogy a nyugat-európai értéktőzsdék túl vannak a napi mélypontjukon, és lassú emelkedésük jótékony hatással van a BUX-ra is.

Másrészt a belpolitikai helyzetet a piac lereagálta, ennek pedig két összetevője kiemelhető: egyrészt jelenleg mind az MSZP, mind az SZDSZ fő motivációja az előre hozott választás elkerülése, ebben pedig egymásra utaltak és kényszerpályán mozognak, másrészt több régióbeli ország is maradt már permanensen kormány nélkül, és ez nem feltétlen okozott gazdasági válságot, vagy jelentős tőkekivonást az országokból.

Mivel a befektetők az amerikai hitelválság rendeződésére és annak jeleire fókuszálnak, a tőzsde innen kapott negatív információ híján stabilizálódott. A Takarék Alapkezelő igazgatója 25 bázispontos emelésre számított.