Egyértelmű jelekig nem rontják az ország besorolását

Arra a kérdésre, hogy a belpolitikai feszültség elvezethet-e a Fitch által a magyar adósosztályzatra jelenleg érvényben tartott stabil kilátás negatívra rontásához, a hitelminősítő igazgatója úgy fogalmazott: ha annak egyértelmű jelei mutatkoznak, hogy ismét a múltbeli választási költségvetési ciklusokhoz hasonló következik be, az olyan jelentős tényező lenne, ami aláásná a hitelképességet, és "negatív nyomást gyakorolna a besorolásra".

Hozzátette: ha Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondana, az világosan jelezné, hogy költségvetési konszolidációs programjának párton belüli támogatottsága jelentősen csökkent. Ez azt jelentené, hogy érdemi lehetőséggé vált a választások előtti költségvetési lazítás, és ez szintén "negatív nyomást gyakorolna" a magyar adósosztályzatra, mondta a Fitch Ratings londoni igazgatója.

A Goldman Sachs globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének keddi elemzése szerint ugyanakkor a ház fő forgatókönyve továbbra is az, hogy a 2010-es választásokig Gyurcsány Ferenc marad a miniszterelnök - bár az MSZP élén esetleg felválthatja valaki más -, és a szabad demokraták bennmaradnak a koalícióban.

A GS londoni elemzői azzal sem számolnak, hogy a költségvetési hiánycsökkentési folyamat visszafordulna, de valószínűtlennek tartanak újabb költségvetési szigorítást.

Gyurcsány nélkül lazítás várható

Ha a miniszterelnököt mégis menesztenék, akkor "valamivel lazább" költségvetési politika lenne várható, de "a piac fegyelmező ereje erősen korlátozná a lazítás lehetséges mértékét", áll a Goldman Sachs keddi londoni elemzésében.

A cég szerint a politikai zajongás eredményezhet bizonyos árfolyam-bizonytalanságot a magyar befektetési konstrukciókban, és ha az SZDSZ valóban elhagyná a koalíciót, vagy a miniszterelnök komoly kihívóval találná magát szemben, az rövid távon negatív piaci hatással járna.

Ha azonban nem lesz jelentős fordulat a költségvetési politikában - egy ilyen fordulatot a ház londoni elemzői valószínűtlennek tartanak -, akkor nem várható nagyobb eladási hullám. A jelenlegi globális környezetben viszont már annak kilátása is nyomást gyakorolhat az árfolyamokra, hogy az országnak a következő választásokig belharcokkal elfoglalt kormánya lesz, áll a GS elemzésében.

A Goldman Sachs szerint mindazonáltal a jelenlegi koalíciós feszültségek ellenére is "nagyon valószínűtlen", hogy előrehozott választások lennének, egyszerűen azért, mert egy közeljövőbeli választás a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok alapján "eltüntetné" az SZDSZ-t a parlamentből, és nagy valószínűséggel kétharmados - az alkotmány módosításához is elegendő - többséghez juttatná az ellenzéket.

Előrehozott választásra külföldön se számítanak

A parlament önfeloszlatásához többségi szavazás kell, és nem valószínű, hogy a kormánypártok bármelyike ezt támogatná, áll a keddi londoni GS-elemzésben, amely szerint "még nem hangzott el az utolsó szó" a koalíció sorsáról.

A Dresdner Kleinwort londoni befektetési csoport keddi elemzése szerint ugyanakkor az előrehozott választások esélye "egyértelműen megnőtt", a költségvetési felelősség erősítését célzó fontos reformok továbbvitelének kilátásai pedig "drámaian csökkentek ... gyakorlatilag nullára".

Ezek a fejlemények még sebezhetőbbé teszik Magyarországot a globális környezettől, és emiatt a Dresdner 9 százalékra emeli az eddigi 8 százalékról - az előző napi fél százalékpontos MNB-kamatemeléssel elért szintről - az általa jósolt idei év végi jegybanki kamatszintet, áll az elemzésben.

A Dresdner Kleinwort szerint jóllehet a költségvetési felelősség iránti elkötelezettség még mindig megvan, a várható "visszalépéseket" - például az egészségügyi reform valószínű leállását - a hitelminősítők jó eséllyel negatív fejleménynek fogják tekinteni, ami növeli a valószínűségét a magyar adósosztályzat visszaminősítésének a következő hónapokban.

A ház központi forgatókönyve továbbra is az, hogy Gyurcsány Ferenc "az idén" megmarad miniszterelnöki tisztségében, bár a csere valószínűsége a Dresdner szerint megnőtt.

Ha a szocialisták a csere mellett döntenek, az új jelölt valószínűleg egy reformpárti technokrata lenne. Tekintve azonban a gyenge növekedési kilátást és a párt alacsony támogatottságát, nehéz elképzelni, hogy az utód miképp tudná magát hitelesebb reformer vezetőként elfogadtatni a piaccal, legalábbis rövid távon, áll a Dresdner Kleinwort keddi londoni elemzésében.