Leválasztja hitelkártya-ágazatát a Citigroup

Vágólapra másolva!
A Citigroup Inc. vezetése átszervezi a bank fogyasztói banki ágazatát: leválasztja a hitelkártyákkal foglalkozó részleget, s az így visszamaradó tevékenységeket (főként a bankfiókok működtetését és a nem banki hitelezést) öt regionális egységbe szervezi - olvasható a Napi Gazdaságban.
Vágólapra másolva!

Az átszervezés célja az, hogy megállítsák a bank jövedelmének 70 százalékát hozó fogyasztói ágazat profitjának zuhanását. Szakértők szerint a húzás beválhat, hiszen eddig ketten irányították a szerteágazó tevékenységeket, míg az új felállás után hat vezető kezébe kerül a szakmailag és területileg is koncentrált új divíziók vezetése. Ráadásul a regionális vezetőknek feladatuk lesz az is, hogy támogassák a bank világszinten tevékenykedő befektetési banki, vagyonkezelési és hitelkártya-üzletágának helyi tevékenységét.

A Citigroup a hitelválság nyomán az elmúlt öt hónapban elvesztette piaci értéke több mint felét, csak a tavalyi negyedik negyedévben 9,83 milliárd dollár veszteséget szenvedett el, szemben az egy évvel korábbi 5,13 milliárdos nettó nyereséggel. Az árbevétel 70 százalékkal, 7,33 milliárd dollárra zuhant a jelzáloghitel hátterű veszteségek leírása miatt.

Az új vezérigazgató három hónap alatt 6000 munkahelyet szüntetett meg és hozzálátott a társaság 2,2 ezer milliárd dollár értékű követelésállományának csökkentéséhez. A Citigroup részvényeinek árfolyama közel 30 százalékot csökkent január óta, az Oppenheimer & Co. elemzői az első negyedévben 6,6 milliárd dolláros veszteséget várnak a banktól.