Újra pályázhatnak a tőzsdére készülők

Vágólapra másolva!
A tőzsdére készülő vállalkozások ismét pályázhatnak a gazdasági tárca által meghirdetett 100 millió forint keretösszegű támogatásra - közölte a GKM és a BÉT. A támogatás visszafizetési kötelezettség nélküli végleges juttatást jelent, amelynek mértéke a tőzsdei bevezetés igazolt költségeinek 50 százaléka, de maximum 25 millió forint.
Vágólapra másolva!

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), valamint a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) 2005-ben indította el a tőzsdei bevezetést ösztönző közös programját. A most meghirdetett 2008. évi keretösszegre április 1. és október 17. között folyamatosan pályázhatnak a vállalatok, és az elbírálás is folyamatos. A közlemény szerint a minisztérium a 100 millió forintnyi keretet más forrásból kiegészítheti, amennyiben ez szükséges.

A támogatás feltétele, hogy a pályázó által kibocsátott részvényeket 2009. május 31. napjáig bevezessék a Budapesti Értéktőzsdére, és a társaságok vállalják: a bevezetést követően legalább 2 évig a tőzsdén maradnak.

További feltétel, hogy a pályázat benyújtását megelőzően a pályázó csatlakozzon a BÉT által létrehozott Tőzsdeképes Cégek Klubjához. A támogatásra az Európai Gazdasági Térség bármely tagállamában székhellyel rendelkező gazdasági társaságok pályázhatnak.

A támogatási program célja a tőkepiacon keresztül történő forrásbevonás ösztönzése, mely egyrészt nagyobb rugalmasságot, transzparens cégértékelést, részvényeik tekintetében pedig likviditást biztosít a cégeknek illetve tulajdonosaiknak, másrészt pedig bővíti a tőzsdei befektetési lehetőségeket, így az egész tőkepiacra pozitív hatást gyakorol - olvasható a közleményben.

A korábbi pályázatok nyertesei közül eddig az Állami Nyomda, a TvNetWork, a Bookline, az RFV Nyrt. és az Orco Property Group részvényeit vezették be a Budapesti Értéktőzsdére.