Ötéves világgazdasági mélypont

Vágólapra másolva!
A nagy felzárkózó gazdaságok húzóereje ellenére is ötévi mélypontra süllyed az idén a világgazdasági növekedés, és a következő másfél év sem lesz könnyű, áll a Fitch Ratings szerdán Londonban közzétett féléves globális előrejelzésében, amely szerint az amerikai gazdaság jó eséllyel recesszióban van.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb európai hitelminősítő átfogó prognózisa szerint az Egyesült Államokban az idén 1,0 százalékos, és jövőre is csak 1,7 százalékos egész évi növekedés várható a tavalyi 2,2 százalék után.

A londoni elemzői közösségben mindazonáltal van ennél borúlátóbb előrejelzés is.A világ legnagyobb, nem befektetési banki jellegű gazdasági előrejelző és elemző cége, az Economist Intelligence Unit (EIU) áprilisra szóló havi globális jelentésében 0,8 százalékos idei amerikai növekedést jósolt, százszázalékos eséllyel arra, hogy az amerikai gazdaság az év során recesszióba süllyed.

Az amerikai recessziót a Fitch szerdai előrejelzése is jósolja, valamivel óvatosabban: a ház szerint a legutóbbi makroadatok "annak valószínűségére utalnak", hogy az idei első félévben recesszió van az Egyesült Államokban.

A hitelminősítő ennek alapján arra számít, hogy az amerikai jegybank szerepét ellátó Federal Reserve a harmadik negyedévig további 0,75 százalékponttal 1,5 százalékra csökkenti irányadó szövetségi napikamat-célját.

Az elemzők siratják brit gazdaságot

A Fitch Ratings előrejelzése szerint a növekedés az euróövezetben is megtorpan: a cég a tavalyi 2,6 százalék után 2008-ra 1,7 százalékos GDP-bővüléssel számol. Igaz, 2009-re már 2,0 százalékra visszagyorsuló euróövezeti növekedés szerepel a szerdai londoni prognózisban.

A Fitch szerint a négy legnagyobb gazdasági erőcentrumban - a hitelminősítő idesorolja az Egyesült Államokat, az euróövezetet, Nagy-Britanniát és Japánt - együtt és átlagosan mindössze 1,3 százalékos növekedés várható az idén, "nem magasabb, mint 2001-ben, amely különösen gyenge éve volt (ennek az országcsoportnak)".

Nagy-Britanniának - az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaságnak - más londoni elemző központok is siralmas évet jósolnak növekedési szempontból.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) - az egyik legnagyobb független londoni gazdasági előrejelző intézet - e héten közzétett legújabb becslése szerint a brit gazdaság az idén alig 1,5 százalékkal fog növekedni, vagyis kevesebb mint a felével a tavaly mért 3,1 százalékos ütemnek. A CEBR elemzői jövőre is mindössze 1,7 százalékos brit növekedéssel számolnak.

A Fitch Ratings szerdai világgazdasági előrejelzése kiemeli az amerikai lakóingatlan-szektor súlyos visszaesésének a fogyasztói vagyoni helyzetre gyakorolt igen kedvezőtlen hatását. Januárban a lakóingatlan-árak átlagosan 11,4 százalékkal voltak alacsonyabbak az egy évvel korábbinál, és az amerikai háztartások összesített nettó vagyonának a jövedelmekhez mért rátája 10 százalékponttal 558 százalékpontra csökkent a tavalyi utolsó negyedévben, az idén pedig még tovább csökkent.

Alacsonyabb magánmegtakarítási ráta

A jelenlegi amerikai háztartási vagyon/jövedelem ráta 60 százalékponttal marad el az 1999-ben mért eddigi csúcstól, és a Fitch szerint alacsony a többi fejlett ipari gazdaság hasonló mutatójával összehasonlítva.

A Fitch Ratings szerint a nem elsőrendű - subprime - amerikai jelzálog-követeléseket is tartalmazó befektetési konstrukciók értékvesztése miatt a nemzetközi pénzügyi szektorban kényszerűen leírt hitelveszteségek elérhetik a 240 milliárd dollárt.

A hitelminősítő maga is "előzetesnek" nevezi ezt a veszteségbecslést, és a londoni elemzői közösségben ennél jóval agresszívabb kényszerleírási jóslatok is vannak.