A Fed elnöke a recesszióról beszélt

2008.04.02. 18:25

Pesszimista hangulatú nyilatkozatot adott Ben Bernanke, a Federal Reserve elnöke szerda délelőtt. "A recesszió lehetséges, hogy bekövetkezik, de a recesszió technikai kifejezés" - mondta "diplomatikusan" a Fed elnöke.

"Még nem tudom megmondani, hogy az amerikai gazdaságnak szembe kell -e néznie egy ilyen helyzettel." - folytatta Bernanke. "Valószínűnek tűnik, hogy a GDP nem fog nagy mértékben emelkedni, ha egyáltalán fog, és 2008 első felében apró visszaesésnek is elébe nézhetünk" - tette hozzá.

Bernanke kitért a Bear Stearns esetére is, ezzel kapcsolatban a következőket mondta: "Nem hiszem, hogy akár egyetlen vállalat is érdekelt a Bear Stearns által tapasztaltak megismétlésében."

"Sok szükséges gazdasági és pénzügyi kiigazítás megtörtént már, és sínen vannak azok a pénzügypolitikai és költségvetési programok, amelyeknek támogatniuk kell a gazdasági növekedéshez való visszatérést a második félévben és jövőre" - mondta Bernanke. Fejtegetése szerint a jövő évben lehetséges a hosszú távon fenntartható ütemet meghaladó gazdasági növekedés is.

Úgy vélte, nem lehetséges, és nem is lenne helyes, ha a Fed megpróbálna "véget vetni az üzleti ciklus ingadozásainak", viszont kellő hatalommal kell rendelkeznie a bankok felügyeletére, hogy "hatékony piacstabilitási szabályozó intézmény lehessen".

A Fed 2007 augusztusa óta megfelezte a kamatlábat, amely jelenleg 2,25 százalék, ém nem zárható ki a további csökkentése. Az illetékesek legközelebb április 27-28-án üléseznek.

Miért alakulhatott ki a jelzálogpiaci válság?

Bernanke szerint a lakásingatlan-piac a gazdasági javulás kulcsa, és hozzátette: a jelzálogpiaci válságot a korábbi, "nagyon alacsonya kamatok" okozták. Ezzel elemzők szerint azt adta értésre, hogy a Fed nem fogja visszasüllyeszteni alapkamatát 1 százalékra.

A bajok okozói közvetlenül az amerikai pénzintézetek voltak, amelyek a korábbi években arra használták ki a rekord alacsony alapkamatot - a Fed szövetségi napikamatcélja 1 százalékos volt 2003. júniustól 2004. júniusig -, hogy a jelzálogkölcsön-kínálatot kiterjesztették a kétes hitelképességű lakossági ügyfelekre.

A sokszáz éves bankszabályokat félrelökő, "innovatívnak" nevezett, szédelgő reklámmal, a hitelképesség-ellenőrzés feladásával, becsapósan alacsony induló törlesztési kötelezettséggel támogatott kölcsönzési gyakorlat kockázatát úgy csökkentették a maguk számára, hogy a nem elsőrendű adóságokra származékos termékeket találtak ki és építettek rá, és ezeket szerte a világon eladták.

Amikor az amerikai központi kamatemelések nyomán - a Fed alapkamata 2006.júniusig 5,25 százalékra emelkedett, és tavaly szeptemberig ott is maradt - a nem elsőrendű jelzálogkölcsönök amerikai piaca szükségképpen megrendült, és a következmények tavaly ősztől már szerte a világon jelentkeztek a bankoknál lévő származékos papírok leértékelődésének formájában, amitől beszűkült a bankközi hitelpiac. Ez, és az amerikai ingatlanpiaci összeomlás okozta amerikai gazdasági lassulás világméretű hatásfolyamatot indított el.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK