Vágólapra másolva!
A jachtjaival is csúcsokat döntögető orosz milliárdos, Roman Abramovics acélipari érdekeltsége a sorozatos akvizíciók után rekordnagyságú nyereségről számolt be. Az Evraz az árbevétel további dinamikus növekedésére számít.
Vágólapra másolva!

Rekordnyereségre tett szert tavaly a Roman Abramovics orosz milliárdos érdekeltségi körébe tartozó Evraz acélipari csoport. A külföldön gőzerővel terjeszkedő vállalat adózott eredménye 55,7 százalékkal 2,14 milliárd dollárra, az árbevétel 54,5 százalékkal 12,81 milliárd dollárra emelkedett. Az EBITDA-eredmény 61 százalékkal 4,25 milliárd dollárra nőtt.

A legnagyobb orosz acélgyártó arra számít, hogy az idei év első felében további 60-65 százalékkal nő az árbevétel az egy évvel korábbihoz képest, és az EBITDA-eredmény eléri a 3 milliárd dollárt. A nyersacéltermelés várhatóan 18,9 millió tonnára növekszik a tavalyi 16,3 millióról.

Az orosz vállalatcsoport az utóbbi években több jelentős külföldi vállalatfelvásárlást hajtott végre, miután Roman Abramovics 41 százalékot vásárolt fel belőle. A vállalat 2006 őszén megvette az amerikai Oregon Steel Mills acélgyárat, miután korábban már megszerezte a cseh Vitkovice Steel és az olasz Palini e Bertoli acélművet, valamint a dél-afrikai Highveld acélgyártó 79 százalékát.

Tavaly decemberben jelezték, hogy megveszik az amerikai Claymont Steel céget, idén márciusban pedig a kanadai Ipsco acélipari vállalat megvételét jelentették be.

Abramovics újabb jachtot vett

Épp a minap készült el Roman Abramovics legújabb jachtja, amely nem csak a tulajdonos flottájában, hanem a világon a legnagyobb. Az Eclipse nevű jármű hossza 167, szélessége 21,5 méter, 9 fedélzete van, ára a hírek szerint 200 millió angol font (65,61 milliárd forint) volt.

A hatalmas magánhajón van két helikopter-leszállóhely hangárral, négy motorhajó, egy futárhajó és egy 12 személyes tengeralattjáró, amely észrevétlenül el tudja hagyni a hajót. Van továbbá 500 négyzetméteres tengernagyi kabin, koncertzongora, színpad, kiállítóterem, három ebédlő, akvárium, diszkó, úszómedence, konditerem, száraz és párás gőzkabin. Lesz borpince és két konyha is, no meg százfőnyi személyzet.

Úgy hírlik, Abramovics karácsonykor a Karib-tengeren rendez flottafelvonulást: ott lesz a Sussuro nevű első és legkisebb jachtja (ára alig 49 millió dollár volt), az Ecstasea (123 millió), a Pelorus (140 millió) és az Eclipse, amelynek kipróbálása állítólag már folyik a Balti-tengeren.

A 41 éves Roman Abramovics a Forbes magazin szerint a világ 15. leggazdagabb embere, vagyonát 23,5 milliárd dollárra teszik.