A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) április 8-ától visszavonásig felfüggesztette a MÁV Általános Biztosító Egyesület kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) termékének terjesztését, és kötelezte az egyesületet tartalékhiányos kgfb-állománya átruházásának előkészítésére - tette közzé a felügyelet honlapján.

Az egyesület a PSZÁF határozata alapján a felfüggesztés ideje alatt továbbra is jogosult és köteles meglévő kgfb-állományának kezelésére, így a fennálló szerződésein alapuló biztosítási tevékenység végzésére. Ugyanakkor 2008. április 7-ét követően tett kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésre vonatkozó ajánlatot nem fogadhat el. A felügyelet egyúttal kezdeményezte a biztosító első számú vezetőjének és vezető biztosításmatematikusának felmentését.

A kgfb-tevékenység felfüggesztését és a kgfb-állomány átruházásának előkészítésére való kötelezést a felügyelet sajtóközleménye szerint az egyesületnél meglévő állomány tartalékhiánya indokolta, ami a PSZÁF szerint hosszú távon veszélyezteti az intézmény biztonságos működését. A tartalékhiány megszüntetésére előzőleg az egyesület nem tudott a felügyelet által elfogadható pénzügyi tervet bemutatni.

A felfüggesztés időtartama alatt az egyesületnek teljesítenie kell meglévő szerződéseiből adódó kötelezettségeit, így köteles folyamatosan rendezni az egyesületi tagok által okozott kgfb-s károkat. Az egyesület egyéb módozatait értékesítheti, illetve a kgfb termékét nem érintő biztosítási tevékenységét változatlanul folytathatja. A jelenlegi egyesületi tagoknak (ügyfeleknek) a szerződéseikben megszabott módon változatlanul kell fizetniük díjaikat.