Átszabná az IMF-et a brit miniszterelnök

Vágólapra másolva!
"A világ az első igazán globális financiális válsággal néz szembe" - mondta Gordon Brown egy konferencián. Nagy-Britannia miniszterelnöke teljesen átalakítaná a Nemzetközi Valutaalapot (IMF), hogy az valamiféle korai figyelmeztető rendszerként működhessen a nemzetközi gazdasági élet számára.
Vágólapra másolva!

Brown egy kétnapos watfordi találkozónak a házigazdája, amelyen mások mellett az EU képviselői, Bill Clinton, az Egyesült Államok korábbi elnöke, valamint Kevin Rudd, Ausztrália miniszterelnöke is részt vesz. A találkozón a klímaváltozás és a fejlődés állnak a középpontban, de a zimbabwei választások is komoly súlyt kaphatnak a megbeszéléseken.

A Progresszív Kormányzás címet viselő konferencia megnyitójában Brown arról beszélt a közép-balt képviselő politikusok és vezetők elött, hogy a második világháború után alapított intézmények már nemigen tudják megállni a helyüket. A brit kormányfő szerint az olyan intézményeknek, mint a Világbank és az ENSZ is reformra van szükségük, hogy "felvehessék a harcot" a gazdasági pangás és a klímaváltozás kettős fenyegetésével - idézte szavait a BBC.

"Újra kell alakítanunk globális szabályainkat, és globális intézményeinket az új korszakra" - fogalmazott. Brown szerint a globális pénzügyi intézeteket is meg kell reformálni, ugyanis szerint teljesen világos, hogy a nemzeti felügyelet nem megfelelő, és ezért globális megállapodásra van szükség.