A szerb állam nyakán maradt a bányaóriás

Vágólapra másolva!
A több milliárd euróra értékelt, de súlyosan eladósodott Bori Bányászati és Fémkohászati Kombinát vevőjelöltje néhány órával a fizetési határidó lejárta előtt lépett vissza az üzlettől. A kelet-szerbiai vállalat privatizációja ezáltal már másodszor hiúsult meg, ami után végül a tender második helyezettje, Oleg Deripaszka orosz milliárdos lehet a befutó.
Vágólapra másolva!

A bányászattal és fémfeldolgozással foglalkozó cégre kiírt tendert egy magyar származású üzletember, Mirko Kovac cége, az osztrák A-tek nyerte meg a múlt év végén. A számos külszíni fejtésű bányát, valamint feldolgozó üzemet birtokló, s több milliárd euróra értékelt, de súlyosan eladósodott kombinátért az osztrák cég 525 millió dollárt ígért, valamint jelentős fejlesztéseket. Az A-tek 10 millió dollár licitációs biztosítékot, s a vételárból 160 millió dollárt rögtön ki is fizetett, de a maradék 365 millió dollárra nem tudta megszerezni a Deutsche Banktól remélt hitelt. Fizetéshalasztást kért, amit egyszer meg is kapott, másodszor viszont már nem, s szombat éjfélig fizetnie kellett volna, ám a határidő lejárta előtt néhány órával elállt az üzlettől.

Az értékesítésre még van remény, mert a szerb privatizációs törvény egy évvel ezelőtti módosítása lehetővé teszi, hogy ilyen esetben a privatizációs ügynökség újabb tender kiírása nélkül azonnal tárgyalásokat kezdjen az előzőben második helyre sorolt ajánlattevővel, jelen esetben Oleg Deripaszka Basic Elements nevű vállalatával, amely az első körben 650 millió dollárt ígért a bori kombinátért.

A szerb állam - az A-tek befizetésével és a licitálási biztosítékokkal - már 173 millió dollárt keresett a még mindig a tulajdonában lévő kombináton. A vállalatot azonban megfosztották minden állami támogatásától, és súlyos büntetések várnak rá, mert elavult berendezései miatt nem képes betartani az egyre szigorodó környezetvédelmi előírásokat. Mindez pedig tovább nyomja lefelé az árát.