Borítékolható a 30 százalékos gázáremelés

Vágólapra másolva!
Minden bizonnyal szétcincálják a képviselők a gáztörvényt az e heti parlamenti vitán. Most úgy néz ki: ugyanaz történik a javaslattal, mint tavaly a villamosenergia-törvénnyel. A gázpiacon jövő évre csúszik a 2008-ra tervezett piacnyitás - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Összesen száztizenhárom érvényes módosító képviselői indítvány érkezett a földgázellátásról szóló törvényjavaslathoz, így a jogszabálytervezetet az e heti parlamenti részletes vitán minden bizonnyal "szétszavazza" a tisztelt ház. Ugyanez történt tavaly a villamosenergia-törvénnyel és hasonló sorsra jutott a 2020-ig tartó energiastratégia-ügy is.

A gazdasági tárca előterjesztése szerint a földgázellátásról szóló törvényjavaslat célja elsődlegesen az Európai Unió formálódó energiapolitikai célkitűzésein alapul. A javaslat a villamosenergia-törvényhez hasonlóan bevezeti az egyetemes szolgáltatást, mint új intézményt, amely a lakossági fogyasztókat és a 20 köbméter/óra alatti egyéb felhasználókat védi, részükre meghatározott minőségben és átlátható áron történő szolgáltatást biztosítva.

Az előterjesztők ebben az esetben is részletesen szabályoznák a piaci erőfölénnyel való visszaélést, ennek ellenőrzésére a Magyar Energia Hivatal (MEH) jogosítványait szeretnék megerősíteni. A tervezetben fogyasztóvédelmi kérdésekre is kitérnek, az árampiacihoz hasonlóan számtalan feladat átkerül a fogyasztóvédelmi hatóság feladatkörébe.

A földgázszolgáltatás költségeinél ugyancsak megmaradnak azok a hatósági áras tételek, amelyekhez hozzászámolják a földgáz eladási árát. Az egyetemes szolgáltatás keretében a MEH által jóváhagyott árat érvényesíthetik a szolgáltatók, minden egyéb esetben a versenypiaci áralku dönt. A piacnyitás idén július elsejére tervezett időpontjának tarthatatlanságát az előterjesztők is beismerték, és eleve jövő januárt célozták meg, ám az árak alakulásánál ennél lényegesen nagyobb a bizonytalanság.

Az már biztosnak tűnik, hogy a piacnyitásig le kell "dolgozni" a nagykereskedő E.On Földgáz Trade felé a korábbi időszak árszabályozásából felgyülemlett 35 milliárd forintos tartozást. A világpiaci tendenciákat, illetve a politikai okokból visszafogott április elsejei, a MEH által előterjesztettnél kisebb mértékű áremelést figyelembe véve, az év hátralévő időszakában - szakértők szerint - legalább további 30 százalék körüli áremelésre számíthatunk.