Venezuelában megint államosítanak

Vágólapra másolva!
Venezuelában három külföldi tulajdonban lévő cementipari vállalatban tervez az állam többségi részesedést szerezni - jelentette be hétfőn az olajipari miniszter. Rafael Ramirez szerint a kormány legalább 60 százalékos részesedést kíván magának három cégben, a mexikói Cemexben, a francia Lafarge-ban és a svájci Holcimban.
Vágólapra másolva!

Hugo Chavez venezuelai elnök pénteken rendelte el a bel-és külföldi cementgyárak államosítását. Az államfő szerint Venezuelában hiány van cementből, mert a cégek a "neoliberális vállalati felfogás szerint" túlontúl exportorientáltak. "Ezek a vállalatok cementet exportálnak - ez kapitalizmus" - fejtegette Chavez az állami televízióban.

Az államfő "amilyen gyorsan csak lehet minden jogi és gazdasági intézkedést meg akar hozni, hogy az egész cementipart államosítani lehessen" mivel stratégiai jelentőségű ágazatról van szó. Az érintettek kártérítésre számíthatnak - ígérte Chavez.

A cementpiacon 50 százalékos részesedéssel a mexikói Cemex az első, de jelentős a svájci Holcim és a francia Lafarge részesedése is.

Tavaly államosították egyebek mellett CANTV távközlési vállalatot, az Electricidad de Caracas áramszolgáltatót, valamint több kőolajipari céget.