Csaba László: elmarad az adóreform

Vágólapra másolva!
Csaba László, a Central European University (CEU) tanára szerint a kormánynak van mozgástere, ennek ellenére világos, hogy nem lesz adóreform - derül ki a Magyar Hírlap szerdai számából.
Vágólapra másolva!

A CEU professzora ezt azután mondta, miután Gyurcsány Ferenc a Nemzetközi Vállalatok Magyarországi Tanácsának közgyűlésén kinyilvánította, hogy a kormány nem nyúl hozzá a jólléti kiadásokhoz és nem terheli a lakosságot a vállalkozások körülményeinek könnyítése céljából.

Csaba László szerint ha az állam kevesebbet költene magára és vállalataira, akkor betartott költségvetés mellett 1500 milliárd forinttal gazdálkodhatna. Azt is elmondta, hogy az ország versenyképességének javítása céljából elkerülhetetlen lenne az adóreform, de erre jelenleg nincs kilátás.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a helyzet javítására az adófizetők körének szélesítését és az adózással kapcsolatos bürokrácia leépítését mutatta be alternatívaként.

Hozzátette, elismeri, hogy kormánya adós a 4 százalékos különadó és az egyszázalékos egészségügyi hozzájárulás eltörlésével, de ezt nem teheti az egyensúly terhére.

A jövőre nézve további reformokat ígért, de ezeket hosszabb egyeztetéssel szerwetné előkészíteni -írja a Magyar Hírlap.