Újabb államosítás Venezuelában

2008.04.09. 19:08

Újabb államosítási tervet jelentettek be szerdán Venezuelában: az alelnök közölte, hogy a kormány államosítja az ország legnagyobb acélgyártóját, a Sidort.

A bejelentésre azután került sor, hogy hónapok óta tartott a huzavona a cég és dolgozók képviselői között.

Hugo Chavez venezuelai elnök azért döntött az államosításról, mert nem kívánta, hogy folytatódjon a konfliktus - érvelt Ramon Carrizalez alelnök.

A Sidor anyacége a Luxembourgban bejegyzett Ternium SA, amelyet a Techint Group argentin-olasz konglomerátum ellenőriz. A Sidort 1998-ban magánosították.

Az alelnök szerint a Ternium céget kompenzálják, és megvizsgálják annak lehetőségét, hogy miként maradhat meg kisebbségi partnerként a vállalatban.

A hét elején azt közölték Caracasban, hogy három külföldi tulajdonban lévő cementipari vállalatban tervez az állam többségi részesedést szerezni.

Legalább 60 százalékos részesedést kíván magának három cégben, a mexikói Cemexben, a   francia Lafarge-ban és a svájci Holcimban.

Hugo Chavez venezuelai elnök a múlt héten pénteken rendelte el a bel-és külföldi cementgyárak államosítását.

Az államfő szerint Venezuelában hiány van cementből, mert a cégek a "neoliberális vállalati felfogás szerint" túlontúl exportorientáltak.

A cementpiacon 50 százalékos részesedéssel a mexikói Cemex az első, de jelentős a svájci Holcim és a francia Lafarge részesedése is.

Tavaly államosították egyebek mellett CANTV távközlési vállalatot, az Electricidad de Caracas áramszolgáltatót, valamint több kőolajipari céget.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK