Privatizálhatják az Ukrtelekomot

Vágólapra másolva!
Az ukrán kormány ismét megpróbálkozik az egykori távközlési monopólium, az Ukrtelekom nagyobb méretű privatizálásával. Most 68 százalék eladását tervezik, a kikiáltási ár 12 milliárd hrivnya (2,4 milliárd dollár), mondta az ukrán privatizációs ügynökség egyik vezetője, Dmitro Parfenenko szerdán újságíróknak a kormányülés előtt. További részletekkel nem szolgált.
Vágólapra másolva!

A korábbi privatizációs terveket nem koronázta siker, politikai huzavonák és jogi kifogások miatt. Legutóbb tavaly ősszel akartak eladni öt részletben 5 százalékot az Ukrtelekomból hazai befektetőknek, de a jogi bonyodalmak miatt ez sem sikerült. A hazai értékesítéssel a piaci fogadtatást szerették volna hőmérőzni, azzal az elképzeléssel, hogy a nyomában 38 százalékot eladnak külföldön.

Az Ukrtelekomból eddig csak 7,14 százalékot értékesítettek, 2000-ben és 2001-ben, a vállalat alkalmazottainak és külföldi befektetőknek. A kiadott részvények egy részével a kijevi tőzsdén lehet kereskedni.

Az Ukrtelecom, alapjában vezetékes szolgáltató, tavaly novemberben hatodikként belépett az ukrán mobilpiacra is. Tavaly a bevétele 7,765 milliárd hrivnya volt a vezetékes szolgáltatásból, 1,4 százalékkal kevesebb a 2006-os 7,879 milliárdnál.

Az idei ukrán költségvetés összesen 8,6 milliárd hrivnyára számít különféle privatizációkból. Tavaly 10,6 milliárd hrivnya privatizációs bevétel volt a cél, de csak 2,4 milliárdot sikerült teljesíteni.