Eladja ingatlanait az orosz hadsereg

Vágólapra másolva!
Ausztriányi az a terület, amelytől az orosz hadsereg most meg akar szabadulni - írja a Napi Gazdaság. A befolyó pénzből modern tiszti lakótelepeket akarnak építeni.
Vágólapra másolva!

A csodálatos vidéki kúriáktól a lerobbant laktanyákig, a városnyi épületegyüttesektől az óriási lőterekig vagyona jelentős részétől meg akar szabadulni az orosz hadsereg - derült ki az Izvesztyija cikkéből. A projekt Oroszországhoz méltóan gigantikus: a földterület együttesen Ausztria vagy Görögország méretével vetekszik, és vannak olyan részei, amelyekre ember évek óta nem tette be a lábát.

Az ingatlanok összértékét 300 milliárd rubelre (8,15 milliárd euró) becsülik. Az aukciókon befolyt pénzből modern tiszti lakótelepeket akarnak építeni - 2008 elején több mint 122 ezer katonacsalád várt lakásra. Első lépésben április elején Moszkva, Szentpétervár, Kalinyingrád és Vlagyivosztok környékén húsz ingatlan kerül kalapács alá.

Van persze az ingatlanoknak egy olyan része, amelyet nem adnak el. Ezekben a hadsereg tábornokai élnek. A besorozott katonák sokszor panaszkodnak amiatt, hogy ingyenes munkájukkal újítják fel a főtisztek lakóhelyeit. Az Izvesztyija által megkérdezett tisztek erről nem szívesen beszélnek, egyikük név nélkül azt nyilatkozta, nem is tudta, hogy a hadseregnek még vannak ingatlanjai, azt hitte, azokat már rég ellopták...

Az orosz katonai költségvetés az utóbbi három évben jelentősen emelkedett. A 2008-as, ezermilliárd rubeles nagyságrendű büdzsé 20 százalékkal haladja meg a 2007-est. A pénz legnagyobb részét katonai felszerelések karbantartására és vásárlására fordítják - olvasható a Napi Gazdaságban.