Rövid ideig tarthat a forint erősödése

Vágólapra másolva!
A magyar államapírok iránt megnövekedett kereslet erősíthette meg csütörtök délutána forintot - mondta az mondta az [origo]-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Az euró árfolyama ugyanis délután hirtelen 251 forint közelébe csökkent. A szeakértő szerint azonban nem sokáig marad ilyen erős a forint.
Vágólapra másolva!

Délelőtt még stabil volt a forint árfolyama a bankközi devizapiacon. Az euró értéke 253,50-254,00 forint közötti szűk sávban hullámzott. Délután fél háromkor azonban hirtelen forinterősödés kezdődött. Az euró árfolyama 251,50 forintos szintig csökkent, mai négyhónapos rekordot jelent.

Az eurót délután négy órakor 251,20/30 forinton jegyezték, 0,65 százalékkal erősebb forint árfolyamon az előző délutáni 253,40/60 forintos jegyzésnél. Az euró 252 forintos árfolyam alatt tavaly december 11-én állt utoljára.

Az állampapír-piaci hozamok esése lehet a hirtelen forintesés magyarázata - mondta az [origo]-nak Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. A szekértő szerint ugyanis a magyar állampapírok iránt hirtelen megnövekvő kereslet okozta a hozamok csökkenését és s forint erősödését.

Indokolatlan volt a hozamemlekdés mértéke

Török Zoltán szerint az utóbbi hetekben a magyar állampapírok 6,5-7,0 százalék körüli hozama 9,0 százalék körülire emelkedett. Közben a magyar gazdaság helyezet lényegében ugyanolyan, mint 1-2 hónappal korábban volt. Így a hozamesést kizárólag a nemzetközi tőkepiac hangulatának jelentős romlása okozta.

A Raiffeisen Bank vezető elemzője azonban úgy véli, hogy nem indokolt ekkora hozamemelkedés. Más hasonló helyzetű országokban ugyanis eközben 1,0-1,5 százalékkal nőttek a hozamok. A pénzintézet ezért már számított a magyar állampapírok hozamának csökkenésére és vételre ajánlotta azokat. Azt, hogy a hozam csökkenés miért pont most történ viszont nem tudta megmondani.

Újra 260 forint fölé nő az euró értéke

A forint árfolyama nem marad sokáig ilyen erős - véli Török Zoltán. Szerinte ugyanis a nemzetközi tőkepiacok hangulata tovább romlik és a befektetők még kockázatkerülőbbekké válnak. Ezért fejlődő országok devizái leértékelődnek, állampapírjaik hozama nő.

A szakértő úgy véli, az euró árfolyam 260 forint fölé emelkedik, a magyar állampapírok piacán viszont az egymással ellentétes hatások kiegyenlítik egymást. Ezért azok hozama jelentős ingadozások mellett a jelenlegi szint közelében marad majd.

A dollárt 158,80/90 forinton jegyezték a budapesti bankközi kereskedelemben csütörtök délután, szemben a szerda délutáni 160,75/85 forinttal.

Az euró újabb árfolyamcsúcsot döntött a dollárral szemben, elérve az 1,5914-es értéket. Emelkedése az EKB-elnök verbális intervenciójára tört meg és vett fordulatot. Délután négy órakor 1,5827-nél állt a jegyzés.

Keresettebb lett, de magas hozamú maradt a magyar államkötvény

A forint régiós társdevizái is erősödtek a nap folyamán. A dél-afrikai rand és a török líra - amelyek árfolyamalakulásával a forint a sáveltörlés óta szoros korrelációt mutatott - gyengüléssel kezdte a napot, de az euró/dollár árfolyam alakulásában beállt fordulattal párhuzamosan korrigálták veszteségeiket és erősödni kezdtek.

Az Államadósság Kezelő Központ aukcióján az ötéves államkötvény hozama, amely megelőző, február 28-iki aukcióján 8,07 százalékra, eddigi legmagasabb értékére emelkedett, a csütörtöki aukción több mint három és félszeres túljegyzés mellett újabb rekordot ért el: 8,94 százalék lett. Ennél magasabb hozam ötéves államkötvény aukción 2004 októbere óta nem fordult elő.