A Hitelgarancia 1,58 milliárd nyereséget ért el

Vágólapra másolva!
A Hitelgarancia Zrt. az elmúlt évet 1,58 milliárd forint mérleg szerinti nyereséggel zárta, szemben a 2006. évi 1,52 milliárd forinttal, a tavalyi újonnan vállalt kezességvállalások összege 295,6 milliárd forint volt, szemben az előző évi 228,5 milliárd forintos új kezességvállalási állománnyal - hangzott el a Hitelgarancia Zrt. pénteki közgyűlésén Budapesten.
Vágólapra másolva!

A közgyűlés elfogadta a garanciacég mérlegét, amely szerint a tavalyi mérlegfőösszeg 34,45 milliárd forint, 2006-ban 32,84 milliárd forint volt. A saját tőke 26,02 milliárd forint volt az elmúlt év végén, 2005-ben 24,44 milliárd forintot tett ki.

Az összes fennálló kezesség 2006 végén 257,6 milliárd forintot ért el, ami 328,6 milliárd forintra emelkedett az elmúlt év végére. A garanciacég az elmúlt egy évben következetesen "Garantiqa" néven jelent meg új termékeivel a piacon, ezt a nevet most felvette a társaság is a közgyűlés jóváhagyó döntése révén, így Garantiqa Hitelgarancia Zrt. néven, új arculattal folytatja tevékenységét a cég.

"A névmódosítás a dinamikus hozzáállást tükröző arculatra hívja fel a figyelmet" - mondta Radnai György vezérigazgató a közgyűlését követően. Az arculatváltást tudatos felkészülés előzte meg, a társaság új garancia termékei 2007 eleje óta a "Garantiqa márka" ernyője alatt kerültek a piacra.

A társaság az elmúlt időszakban lendületes termékfejlesztésbe kezdett, az önkormányzatokkal bővítette ügyfélkörét, és növelte kockázatviselési hajlandóságát. A cég nyitott a faktoring és lízing ügyletek felé, sorra dolgozott ki a bankokkal közösen speciális, kis és közepes vállalkozásoknak szóló garantált hitelkonstrukciókat, megjelent pályázati garancia termékével az uniós támogatások piacán, legutóbb pedig tető alá hozta az első portfolió garancia szerződést a UniCredit Bankkal.

A társaság a Bázel II. szabályok életbe lépésével szigorodó kockázatkezelési környezetben is megalapozta a jövőjét, a közelmúltban a bankokkal azonos kockázat kezelési gyakorlatot folytató cégnek ismerte el a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF). A PSZÁF "ekvivalencia tanúsítványa" birtokában ugyanis a bankoknak sokkal kisebb kockázati szorzóval kell figyelembe venniük a tartalékképzés során a Garantiqa kezességével nyújtott hiteleket.

A 2008-11-es időszakban az újabb garanciavállalási lehetőségek megtalálása és kiaknázása lesz a fő irány, ennek érdekében az elmúlt hetekben a garanciacég úgy döntött, hogy az Európai Beruházási Bankkal közösen a tervezett Jessica Alap tevékenységébe is be akar kapcsolódni. A közgyűlés arról is döntött, hogy a péntektől Garantiqa néven működő cég új könyvvizsgálója a PricewaterhouseCoopers lett, korábban a KPMG látta el ezt a feladatot.