Erősen lassul a kőolajkereslet növekedése

Vágólapra másolva!
A hét évvel ezelőtti New York-i merénylet óta a legnagyobb mértékben csökkentette a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA)a világ várható kőolaj-felhasználásnak bővülésére szóló előrejelzését - immár sokadszorra -, tekintettel a világgazdasági növekedés kilátásainak romlására.
Vágólapra másolva!

A 27 fejlett ipari országot tömörítő szervezet előrejelzése szerint az idén naponta alig több mint egymillió hordóval növekszik a világ olajfelhasználása a tavalyi, napi 86,14 millióhoz képest. A legújabb, pénteken megjelent növekedési jóslat napi 310 ezerrel kevesebb, mint amire márciusban számítottak, és jócskán elmarad a januárban várt napi 2 millió hordós többlettől. Az IEA most a világ ez évi kőolaj-felhasználását napi átlagban 87,2 millió hordó körül várja. Márciusban még 87,5 millió hordót, januárban 87,6 milliót várt a szervezet a tavaly jósolt 87,8 millió helyett.

A világ kőolajtermelése márciusban napi 87,3 millió hordó volt, 100 ezer hordóval kevesebb, mint februárban, de továbbra is több az idénre várt fogyasztási átlagnál.

Az OPEC-tagországok nyersolajára napi 31,6 millió hordós kereslet várható az idén, napi 300 ezer hordóval kisebb, mint tavaly, az IEA szerint Márciusban az OPEC-országok kínálata napi 32,1 millió hordó volt, napi 265 ezer hordóval kevesebb, mint februárban.

Az IEA szerint a legnagyobb fogyasztó országban, az Egyesült Államokban napi 25,18 millió hordós kereslet várható, egyenest kisebb a tavalyi, napi 25,55 milliónál.

Az IEA az Egyesült Államok és Európa egyes gazdaságainak gyengülő teljesítményével indokolta a módosítást, amit alátámaszt a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán közzétett tavaszi előrejelzése is. Az Egyesült Államokban az idén 0,5 százalékos, jövőre 0,6 százalékos GDP-növekedésre számítanak az IMF elemzői. A januári időközi előrejelzésben az IMF 1,5 százalékot valószínűsített az Egyesült Államoknak idénre, a tavalyi őszi rendes előrejelzésben 1,9 százalékot jósolt erre az évre, és 1,9 százalékot valószínűsítettek tavalyról is. A tényleges ütem tavaly 2,2 százalék volt a 2006-os 2,9 százalék után.

Az euróövezetnek az idén 1,4 százalékos, jövőre 1,2 százalékos GDP-növekedést jósolnak az IMF elemzői. Az őszi előrejelzésben 2,1 százalékot vártak erre az évre. Tavalyra 2,5 százalékot várt az IMF, a tényleges ütem az EU statisztikai hivatala szerint 2,6 százalékos volt a 2006-os 2,8 százalék után, amely hatéves rekord volt.

Ugyanakkor az IEA nem számít az árak lényeges mérséklődésére, elsősorban azért, mert a válsághelyzetekre szánt tartalékok nem a kívánatos ütemben bővülnek, és rengeteg a biztonságos ellátással kapcsolatos kockázat. A gyenge dollártól és az inflációtól tartó szabadpiaci spekuláció is magasan tartja az árakat.