Tart a miskolci fűtőmű körüli huzakodás

Vágólapra másolva!
Bár korábban úgy tűnt, Miskolc városa meg tudja vásárolni a városi fűtőerőművet üzemeltető társaság többségi tulajdonát, továbbra sincs egyezség. Csütörtökön újabb levélváltás történt a leendő vevő Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. és az eladó, a Magyar Villamos Művek (MVM) Zrt. között.
Vágólapra másolva!

"A Mihő Kft. szakemberei kinyilvánították, hogy a társaság pénteki, idő előttinek tartott taggyűléstől távol kívánnak maradni, ennek oka, hogy az éves rendes taggyűlés a jelenlegi működés "bebetonozására" szolgálna, ahelyett, hogy az MVM Zrt. adásvételi szerződést kötne a Mihővel" - közölte Halmai Gyula, a miskolci önkormányzati cégeket tömörítő Miskolc Holding (MH) Zrt. elnök-igazgatója .

Tájékoztatása szerint a pénteki taggyűlés osztalékfizetésről, új vezetők, felügyelő bizottsági tagok, könyvvizsgáló megválasztásáról szólna, amelyhez a miskolci szakemberek nem kívánnak asszisztálni.

Miskolc továbbra sem kapott választ Kocsis Istvántól, az MVM Zrt. vezérigazgatójától arra a kedden megküldött levelére, amelyben a miniszterelnök és a kormány döntésére hivatkozva időpontot kér az erőmű megvásárlására, és nyomatékosítja, hogy az üzletrész megvételéhez szükséges 4,4 milliárd forint továbbra is rendelkezésükre áll - ismertette az MH vezetője.

Az MVM kiszállna

A Mifűben még az évtized elején jutott többségi részesedéshez az MVM olymódon, hogy elnyerve a Mihő Kft. Miskolc hőenergia-termelésének megújítására 2001-ben írt ki pályázatot, több mint 16 milliárd forintos beruházással kombinált ciklusú, 50 megawatt teljesítményű fűtőerőművet épített. A fűtőmű tavaly decemberben üzembe állt, és az MVM elérkezettnek látta az időt, hogy kiszálljon a cégből.

A fűtőmű 99 százalék tulajdoni és 75 százalék szavazati jogát jelentő üzletrészért az Elmib Energetikai Szolgáltató Zrt. 4,2 milliárd forintot és további 200 millió forint értékű forgalomképes üzletrészt ajánlott. A kisebbségi tulajdonos, a miskolci önkormányzati társaságokat tömörítő Miskolc Holding (MH) Zrt. érdekeltségéhez tartozó Miskolci Hőszolgáltató (Mihő) Kft. azonban jelezte: élni kívánt elővételi jogával.

A 4,4 milliárd forint vételárat - 10 milliárd forintos hitelátvállalás mellett - a Mihő Kft. hitelből egyenlítené ki. A Mihő Kft.-nek február közepéig 4,2 milliárd forintos bankgaranciát kellett volna bemutatnia.

A város érdekei az elsődlegesek

Az MVM igazgatósága szerint a cég nem teljesítette határidőre a szerződéses feltételeket, mert nem nyújtotta be a vételár kiegyenlítésének biztosítékát jelentő bankgaranciát, ezért az eljárási rendre hivatkozva úgy döntött, hogy nem adja el az üzletrészt a Mihő kft.-nek. A miskolci önkormányzat szerint viszont rendelkezésre áll a Mihő az UniCredit Bank Zrt.-vel aláírt hitelszerződés.

Április 4-én az önkormányzat, illetve az MH 174 ezer miskolci nevében országos napilapokban egész oldalas hirdetésben hívta fel a kormány figyelmét arra, hogy igényt tart a fűtőerőmű többségi tulajdonára, élni kíván elővásárlási jogával. Négy nappal később a kormány felkérte a pénzügyminisztert, közölje a Magyar Villamos Művek Zrt. vezérigazgatójával: "ha egy befektető érdekei szembekerülnek egy város érdekeivel, akkor elsősorban az utóbbira kell tekintettel lenni". Erre a kormányzati lépésre alapozva lát még esélyt Miskolc, hogy sikerül a kezébe venni a város ellátását biztosító fűtőművet.